2010-07-08 9 瀏覽
開店雖然只有兩個禮拜,但係城中太多人講,而且聽到係新加坡Chatterbox個廚親手黎整海南雞(由每日只賣40隻到每日既80隻都唔夠賣),所以auntie就約左班friend一齊去試食,重一早訂好枱。訂位時姐姐仔話我地張六人枱7點有位,不過9點前一定要交枱,世估唔到我地7:45前已經食完走人。環境:感覺好似一間好闊落既茶餐廳1) 夠光猛,不過d位係偏窄,大隻d既人會坐得唔舒服,而且冇乜地方比你放野。2) 兩邊牆係半卡式,都係一張過黐牆既長sofa,慳位得黎D枱可以任拼,唔使set死每張只可以坐幾多個人。設計概念唔錯,不過好似適合茶餐廳多D。3) 枱同枱中間好夠位,唔會覺得迫。4) 近窗係有景睇,不過餐廳既裝修好似同個景唔係好夾。5) 個open kitchen好有燒爉舖feel。服務:好參差1) 睇得出有人好努力,但同時亦有人經驗不足同好馬虎。2) 落單時好明顯對自己賣緊乜唔係好熟識。問佢黑蘿蔔糕同白蘿蔔糕有乜分別佢就唔知點算好,我auntie就好心幫佢解釋話黑嗰個係用甜豉油。3)  食物一窩蜂黎哂,張枱又唔夠地方擺,最氣憤既係攞餸黎嗰位人兄好野到企喺到等運到,唔會諗點樣揾位放低碟食物

環境:感覺好似一間好闊落既茶餐廳

3) 枱同枱中間好夠位,唔會覺得迫。
4) 近窗係有景睇,不過餐廳既裝修好似同個景唔係好夾。
5) 個open kitchen好有燒爉舖feel。

服務:好參差
1) 睇得出有人好努力,但同時亦有人經驗不足同好馬虎。
 食物一窩蜂黎哂,張枱又唔夠地方擺,最氣憤既係攞餸黎嗰位人兄好野到企喺到等運到,唔會諗點樣揾位放低碟食物,反而我地要好快地夾起d餸清位比佢。感覺好似趕客多過歡迎光臨lor。

4) 唔叫係唔會幫你換碟或攞走吉左既碟。

黎之前在下當然有做功課睇下openrice既食評。見到咁多新加坡人都讚不絕口,咁啱同行有位auntie又係新加坡人,就叫佢食真d味道,點知全餐飯佢不停地搖頭

味道:好彩等位嗰陣去左隔離食雪糕,唔係肯定要去第二度食過。

海鮮喇沙:HK$88。新加坡 auntie第一個反應係“冇喇沙葉點算係喇沙呀?”... (bad sign #1)。Hmmm.. 點解會係米粉既?好唔地道bor (bad sign #2)。放埋入口,簡直係唔掂,因為個湯好淡,個味道完全唔係嗰回事,又唔夠辣,所有人都好失望。

黑蘿蔔糕:HK$58。蘿蔔糕切得太細舊。咬落唔夠熱,味道太甜,完全冇鑊氣。非常失望。

海南雞:HK$290/隻。雞肉唔夠嫩,而且一d雞味都冇(bad sign #3)。因為我地唔係叫餐,所以冇大家所講既木tray,而且醬汁只有三款,冇樣ok!甜豉油不但唔啱味,重要係苦既;薑蓉唔夠蒜,唔夠薑,又冇香味;辣椒醬簡直係稀得可憐,又冇辣椒味。Sorry,真係非常失敗。海南雞都做唔掂,點叫自己做海南少爺呀??? 諗下都覺得幾荒謬。聽人講得多,以為Chatterbox係正野,不過試過有佢既廚助陣既海南少爺,我一定唔會幫親攞。(super bad sign #4)

雞飯:HK$18。唔夠熱,米又唔靚,味道只係一般。

海鮮釀油條:HK$58。又係唔夠熱,而且好咸同好乾,個蝦膠餡好味精,不過好脆。(bad sign #5)

Satay:HK$88/十二串。我地人多,又想試新野,所以叫左牛,羊,雞,三款。唔夠熱,肉身好硬好瘦,味道太甜。

扭擰熱情梳打:HK$32。哥哥仔極力推薦,話係最受歡迎飲品wor。睇相都知好多冰。酸酸地幾開胃,不過可以甜多少少。
扭擰熱情梳打
好似燒爉舖既open kitchen