2024-08-31
今日中午路經呢間裝修好似幾企理嘅日式餐廳食個快lunch,佢旺角朗豪坊間分店都有食過一次,印象中豬軟骨主菜幾唔錯,日本米嘅白飯都好食,但前菜、主菜份量唔多,個湯都係味道偏淡。諗住連鎖日本(概念)餐廳,分店質素唔會太參差,點知就中晒伏😓我哋兩個人每人叫咗一個主菜套餐,湯就叫咗粟米湯同野菌白湯,湯料幾多,但個湯好似啲即沖湯包咁,好淡。主菜叫咗豚肉壽喜燒同南蠻汁雞扒,個壽喜燒煮到好似關東煮咁,完全唔係壽喜燒!但最離譜係個南蠻雞扒,份量好少,個汁只可以用鹹、酸、辣嚟形容,好似用辣椒豆瓣醬煮出嚟咁,勁難食!完全唔敢相信日本菜會有啲咁嘅味道(後來Google呢間連鎖餐廳其實係本地嘢,唔係日本品牌)。仲有另一樣野,我哋都幾肯定佢一定唔係日本品牌,就係裝飯個碗崩嘅!崩到會𠝹損口嗰種程度,我哋仲發現唔只我哋其中一個「中招」,係隔離枱個客人嘅飯碗同樣都係崩得好明顯,試問一個真正嘅日本品牌點會容許呢啲事情發生呢😏於是我哋食完同店員反映,個碗崩咗,店員即時呆咗,然後「哦」一聲就走埋,完全無跟進,如果係有受訓嘅日本品牌嘅店員一定唔會係俾呢種反應客人。總結,人均近$100嘅午餐,得到呢種食物質素同服務態度,只可以
總結,人均近$100嘅午餐,得到呢種食物質素同服務態度,只可以講佢點扮日本風格都無用,客人俾佢呃咗一次都唔會呃第二次。