周六,去咗食個 lunch buffet,嚴重失望,大家切勿幫襯:1. 衞生差:Lunch buffet 有個即煮麵檔。餐廳提供過膠 menu 和黑色 marker, 請客人喺過膠 menu 上點餸。工作人員態度差,排我前面有一位長者,佢表示自己老花,menu 上嘅字太細,佢睇唔到,好有禮貌地請工作人員口述佢聽,有咩餸可以揀;但工作人員唔理,仲好晦氣咁不斷強調要對方畫落將過膠 menu 度點餸,甚至叫佢位長者自己攞張 menu 翻埋位睇清楚畫好先交俾佢落 order。其實當時無人龍,得兩個人排隊 (長者、我),我唔理解工作人員唔肯口述俾長者聽有咩餸嘅原因 (另,餸嘅選擇,得6項,唔多吖,口述唔會好浪費時間啫!)最恐怖嘅係,工作人員用夾食物嘅夾,夾住張過膠 menu, 係咁遞俾位長者迫佢填。個夾,係用黎夾煮麵嘅食材嘅 (麵、牛丸、蝦、菜),但工作人員用同一個夾,夾張過膠 menu。塊過膠 menu,明顯用過 N 次,上面有 marker 積、個個人都用手掂過,又油淋淋。工作人員用夾食物嘅夾去夾張過膠 menu, 係非常唔衞生嘅做法!之後,同一名工作人員,見有碗整好嘅麵放左好耐都無人客過黎

1. 衞生差:

之後,同一名工作人員,見有碗整好嘅麵放左好耐都無人客過黎攞,佢竟然喺其他客人面前,將嗰碗麵嘅湯底,倒翻落個煲度。

當我問對方:“吓?!你就咁倒番落去?!”。對方表示:好耐都無人黎攞,倒番啲湯落去廢事浪費啲湯底。”

我承認碗湯麵係有浪費咗嘅成份,但碗麵暴露咗喺空氣咁耐,而工作人員又當住其他客人面前,將啲湯倒番入個煲度,感覺真係好唔衞生、好反胃。。。。

2. 食物選擇超少、難食
咪就係得沙律 、青口、蝦、麵檔、單骨雞翼、cakes 、沙爹咁囉 (每款嘅量都好少!)。我由1230坐到1400,沙爹都只係食到牛同雞兩款。雞沙爹我去攞時,係水尾,得番幾串喺度,全程無 refill 過。

個單骨雞翼,可能因為係 buffet, 一早整好放喺度,唔係啱啱煮好 serve 嗰啲,唉,肉質鞋、又唔熱。仲有,啲蛋糕。。。有兩款我食時,應該啱啱喺雪櫃攞出黎,硬過石頭!

周六多一家大細去。我聽到隔離枱嗰一家人,有老有嫩,個婆婆同爸爸都話,“呢度無野好食!”。仲有另一張枱嘅客人話 “好睬今朝喺屋企食左個麵,打左個底”。

3. 性價比超低,無良心經營:
你可能會話,lunch buffet 每人200幾,你仲想點?
老實講,間餐廳只係俾緊一般茶餐廳嘅貨色,工作人員態度又唔好,我真心覺得非常唔值、失望。

我真心想同營運 Greyhound 嘅集團講聲,請你真心攞個良心經營啦。其實如果你真材實料,我係願意俾貴少少嘅價錢食餐好少少嘅。你個 lunch buffet,食水太深喇。無誠意、無良心之作!