2020-05-28
話說依條英華臺不嬲都帶有一份神秘感,同時啲餐廳有如車輛轉,不停易手開新店。最近又有餐廳新開張,叫做Just Eat🍽,係一間新派越南餐廳嚟,而家做緊九折優惠。餐廳環境簡約,有種小清新的感覺🌿。座位唔多,但坐得舒服,留意番冷氣比較凍!餐廳無做晚市套餐,所以只能夠散叫。我哋兩個人各自叫咗一碗粉同一杯飲品,再加一份小食Share。估唔到咁樣已經好飽,份量十足👍。濃味牛湯浸牛肉河($62),河粉可轉金邊粉或檬粉,但食Pho就梗係唔轉啦!🐮牛肉河勝在各方面都非常平均,牛肉份量多、口感夠厚亦唔錯;而且湯頭好濃郁,記得落埋辣椒粒同青檸汁吊味,我成碗湯飲哂🤤。燒雞撈檬($62),依個係驚喜之作,首先撈檬有唔少花生粒、生菜絲同蘿蔔絲撈埋一齊,而且最重要係凍檬本身無痴埋變成一餅餅,加埋魚露汁食,酸酸的好開胃😆。不過最矚目嘅係燒雞🐔,因為佢唔係平日食開嘅雞扒或好乾身嘅雞塊,其實佢係兩串雞肉串燒嚟,但起咗肉,有四件。雞肉有燒烤香味,肉質十分嫩滑,而且好好肉,十級正😋。絲網春卷($38),中式春卷我就唔鍾意食,不過絲網春卷就可以試下嘅,加上係朋友發板。春卷夾埋生菜食,成個感覺昇華咗不少😍,都OK。飲品方面,我哋
總括嚟講,估唔到屋企附近唔聲唔聲開咗間咁高質嘅越南餐廳🇻🇳,以後踢拖就食到好味越南粉。餐廳可能係試業階段,我見餐牌有部份菜式刪走咗呢。如果餐廳可以做埋套餐優惠,咁就再抵食啲,無敵了😊。