2019-09-18 740 瀏覽
早餐時間突然好想食點心,但係又唔想去茶樓咁隆重,行過維多利亞後面天后站一帶,咁啱見到功夫點心, 所以就入去試一試。入面嘅裝修簡單,一個廚房連埋一個收銀台,另外有兩張枱,每張枱有四長櫈,所以大部分人都係叫外賣。今次,我就係堂食嘅,叫咗叉燒腸粉,燒賣同埋蝦餃。 叉燒腸方面,分量就幾多嘅,入面啲叉燒都唔慳料,所以食落去可以話係啖啖肉。而且你可以自由選擇豉油嘅份量,悉隨專便,的確幾唔錯。燒賣同蝦餃就起碼每樣要叫兩粒或以上,因為每龍係兩粒,雖然對顧客未必太方便,但係仍然可以理解。論質素,燒賣同蝦餃都好大粒,尤其燒賣同蝦餃嘅蝦肉係原隻鮮蝦,蝦餃嘅外皮晶瑩剔透,賣相亦都好唔錯。總括而言如果你食厭咗一般茶餐廳嘅麵食,功夫點心係一個唔錯嘅早餐選擇。