2010-03-29 19 瀏覽
起身著個半行街Look,如常落樓搵翻間食個晏。自己入去搵個二人位自己座,隔離係個杯碟櫃。落單落個銀芽蛋白兩味黃(原來係炒麵,碟麵嚟到先知)半隻貴妃雞跟魚湯米線、一籠燒賣咁啦。嗰位寫單阿姐(紅袍,操不純正口音),同我講個兩味黃$68喎,有無問題呀?咁我好禮貌地同佢講,你下次唔好咁樣問人地啦,人地以為你覺得佢食唔起。再繼續拎住張餐紙,指埋比佢睇落個貴妃雞同埋籠燒賣啦,佢就寫白咭。五六分鐘到碟雞,味道OK,食咗三分一到覺得唔對路,個魚湯米線呢?求其揚手叫人,有個部長級(男性,著黑衫,都係操不純正口音)埋嚟瞭解,問翻我邊個同你落單呀?我聽到O咗咀(阿部長你覺得我會記住邊個同我落單嗎?)!之後搵到個落單阿姐,喺我面前兩個一男一女部長(亦都係操不純正口音嘅)、一個員工擾攘之下,部長同位阿姐講落單要點樣寫呀咁咁。個兩味黃同籠燒賣之後到,可惜兩味黃(其實即係肉絲炒麵個麵底)炒到一舊舊唔多脆,個筷子基本上分唔得開兩份,懷疑炸唔透。燒賣都可以。環境:座得個杯碟櫃隔離,啲阿姐個成日擺杯擺碟、疊高拎走,個櫃門就成日開開合合,砰砰聲。埋單:兩味黃$68,貴妃雞半隻$60(本來跟魚湯米湯嗰份只係$48),燒賣$1
起身著個半行街Look,如常落樓搵翻間食個晏。
自己入去搵個二人位自己座,隔離係個杯碟櫃。
埋單:兩味黃$68,貴妃雞半隻$60(本來跟魚湯米湯嗰份只係$48),燒賣$15,加一盛惠$164。
睇怕下次飲茶都係座車去大圍客香邨好了。
2010-03-29