2019-09-29
同媽媽出外食嘢,飲茶係不二之選。今日帶佢去間精緻酒樓,雖然比起佢平時喺屋邨樓下飲茶遠少少,但一定值得酒樓擁有無敵大海景😎,十分優閒寫意。茶壺有蠟燭仔坐住,keep住溫度,啱曬佢心意先來兩個小食,花生魚仔,鹹酸菜,開胃醒神叫咗幾個點心,翡翠明珠球, 用蝦同菜做餡,脹卜卜,面頭仲有竹笙網面,少啲功夫都唔掂鴛鴦燒賣,原來係兩粒麻辣味,兩粒原味,又真係幾特別喎,麻麻辣辣,刺激味蕾鮑汁四寶滑雞扎,我同媽媽都鍾意食雞扎,最鍾意食魚肚,索曬啲鮑汁,好香好滑脆脆笑哈哈,好似炸両嘅物體,不過裏面唔係油炸鬼,係米網, 米網薄薄地,冇油炸鬼咁漏, 仲有蝦仁做餡,唔錯仲有嗌咗個菠蘿酥皮菠蘿包,一啖咬落去,先嚐到脆皮,跟住 熱騰騰嘅叉燒餡料,香脆味濃,我一個人食咗兩個呀九月份全線點心七折,除咗食物質素好之外,個靚view真係加咗唔少分, 媽媽好滿意