2019-10-10
因地鐵keep住提早收工,所以只可在附近找餐廳食晚飯慶祝生日,睇open rice 食評好壞參半,但見星期一至五有75折,在沒什麼選擇下就姑且試一試,當日晚上6:30打去問仍然有位,而且4人同行壽星半價,另外3位仲有7折,比預期還化算,當然服務費以正價計。本來沒什期望,因為閒日可能食物選擇會較少,而且地點遠應該無乜外來食客,食物可能也無咁新鮮(因為流轉慢)⋯一上到去竟然都頗多客人,差不多半滿(當然餐廳不是很大),而且食物選擇亦很多,而且有些幾特別,有原盅燉湯,還是即煮龍蝦湯(有半邊手掌大的龍蝦,另外配料有十幾種自選),仲有即點BBQ, 即點即燒,燒好有服務員送給你,唔駛企響度等。有即開生蠔,雖然細隻但蠔味好濃。冷盤:凍蝦丶青口,凍蜆,日本蟹腳丶魚生丶壽司丶煙三文魚丶沙律吧丶冷麵丶芝士⋯ 的確,熱盤選擇較少,但我個人好少會食好易食飽咗嘅熱盤⋯ 另外prime rib 超好味😋甜品同水果巴都十分多選擇,而且差不多款款好味,因為好多細細件的小蛋糕或西餅,好多時好睇唔好食。基本上甜我一定試哂,得一款我個人覺得唔好食,其全部都好味。甜品:各式甜點丶龍鬚糖丶豆腐花丶朱古力噴泉丶Haagen daz
甜品同水果巴都十分多選擇,而且差不多款款好味,因為好多細細件的小蛋糕或西餅,好多時好睇唔好食。基本上甜我一定試哂,得一款我個人覺得唔好食,其全部都好味。甜品:各式甜點丶龍鬚糖丶豆腐花丶朱古力噴泉丶Haagen daz 雪糕吧丶窩夫⋯
至於服務,見好多食評寫得好差,但我當晚遇到的我覺得幾好,雖然餐廳不大,但仍有5-6個服務員行來行去收碟,最值得讚是負責現場serve食物的員工,超有禮貌,又會介紹一下食物,最友善的是負責BBQ的員工,另外serve prime rib 同甜品的員工也非常有禮👍🏻
我見其他幾枱食客可能也是因為生日半價而來,見可以在碟上寫Happy Birthday 連一件較大的西餅,我都問了是否生日就有,可惜我是臨時去的,要預早訂先有☹️
整體感覺非常良好,可能沒有太大期望,反而結果喜出望外,服務好,食物質素高,而且價錢非常合理,三大一小連加一$13xx👍🏻