2020-11-16
黑色星期五, 今日約左朋友係灣仔食飯, 對灣仔唔熟識嘅我, 唯有邊行邊睇有咩野食.經過呢間"椰粉湯紅", 比佢地個"竹絲雞海南椰香飯"吸引左, 竹絲雞湯就飲得多, 今次試下食佢先, 撞啱BLACK FRIDAY, 食返個BLACK CHICKEN RICE. 餐廳主打粉紅色, 由門口到餐廳裝修, 咭片都係粉紅, 有住家FEEL, 仲有靚湯飲。睇下餐牌有咩食先, 好明顯主打椰子, 樣樣都有個椰字,, 除左椰子, 佢地主打燉湯, 有多款選擇, 當然湯都同椰子有關.我地叫咗2個套餐, 有跟飲品和湯.竹絲雞海南椰香飯, 賣相吸引, 第一次食黑雞, 有少少驚, 但係食落就好滑, 鍾意試新野嘅朋友可以試吓。糖脆炙燒豬頸肉蛋包飯 - 賣相吸引,豬頸肉爽口香脆,薄切,有啲似肉乾,但好juicy,蛋包飯加上椰漿,好配搭。套餐包湯或飲品,我地點左*羅漢果茶* 和*食療拿杯湯*(每天不同),足料,味道濃郁,鐘意飲湯必點。簡簡單單的晚餐,份量用料十足,坐得舒適,有家的感覺,燉湯火候十足,必飲。
我地叫咗2個套餐, 有跟飲品和湯.