2018-12-03
銅鑼灣-木衛二鑄茶所:初芽驚蟄烏龍(hk$42)、木衛手作鮮果飲(香蘋秋柚果然汽泡飲)($44)-又一間台北過江龍,叫得鑄茶所,梗係要叫杯茶先,所以朋友好醒咁點了台灣阿里山手沖現泡茶葉系列,雖然感覺有點貴...但原來真係即時人手沖泡👀在旁邊隔著玻璃能看到鑄茶師用很專業的茶壺,很專業地沖泡,然後再降溫,難怪要等上一段時間。茶飲用靚靚膠樽盛載,入口醇厚芳香,不帶苦澀,值了值了,真的有當年我在阿里山上嚐到的靚茶的感覺和味道!絕對值得等待的一杯茶,誠意推薦比喜歡茗茶的朋友☕️☕️☕️☕️☕️-而我點了另一招牌鮮果飲,原來係用時令生果,所以唔同時間有唔同花款,今次去到有3款,我揀了香蘋秋柚飲落竟然感覺有點酒味,其實係柚皮既味道,非常重柚味,很特別!仲有好多粒粒手切蘋果粒粒。
而我點了另一招牌鮮果飲,原來係用時令生果,所以唔同時間有唔同花款,今次去到有3款,我揀了香蘋秋柚 飲落竟然感覺有點酒味,其實係柚皮既味道,非常重柚味,很特別!仲有好多粒粒手切蘋果粒粒。