呢排收得早,放工近近哋去荔枝角睇戲,但事前梗係要食飽飽。朋友話想食「The Salted Pig」,話說之前我一直未食過,但估唔到最近獻出第一次後,咁快就食第二餐🙈。不過上次好好食,反正食物款式又多,所以無所謂啦。D2店舖環境舒服,燈光暗暗哋,對比下覺得呢度裝修更有氣派☺️。我仲留意到佢擺放咗唔少舊式鐵衣車做裝飾,唔知有乜含意呢。我哋獲安排坐喺圓枱,可以同朋友並肩坐,更加開心🍽。Mini Beef Burger($138),朋友好鍾意食Burger,但我唔肯陪佢食大嗰啲🤣,所以最終轉戰迷你牛肉漢堡。迷你版一客有三件,唔好睇佢細細個,但其實都幾足料㗎。🍔麵包層微脆鬆軟,塊牛肉漢堡扒幾厚身,肉味濃兼Juicy,並配埋車打芝士、蕃茄同酸瓜一齊食,口味正宗。Cheesy ‘Omni Pork’ Nachos($158),想食啲脆口嘢於是就揀咗墨西哥芝士新豬肉薄脆Nachos🌮🇲🇽,佢超大兜呢!脆片上面撒滿新豬肉粒、蕃茄莎莎、牛油果醬、橄欖同純素車打芝士,賣相色彩繽紛,味道層次豐富。新豬肉Omni Pork像真度高,唔覺食緊素肉,但份量偏少兼較為細粒,做唔到呢道菜嘅主角。Pan-Seared Wh
Mini Beef Burger
Cheesy ‘Omni Pork’ Nachos
Pan-Seared Whole Sea Bass Fillet($178/Half),即使煎原條海鱸魚柳海鮮燴係半份,但份量都唔少,特別係爐魚柳好大件🐟。鱸魚去咗骨,食得方便,魚肉肉質出奇地幾爽,又唔腥。其他配料仲包括鮮蝦、蜆、辣肉腸同麵包粒等,🦐蝦大大隻兼彈牙,蜆亦都鮮甜。辣肉腸係採用咗西班牙臘腸,鹹香味濃,同蕃茄辣汁好匹配。但麵包粒太硬,浸咗汁都無變淋,扣咗少少分。
Apple Delight
Apple Delight($82),本身睇圖以為係普通蘋果金寶🍎,但實際上呢個蜜糖蘋果脆脆更別出心裁。肉眼可見嘅部份包括頭頂球雲呢拿雪糕🍨、蘋果肉粒、核桃同埋金寶脆脆,整體唔太甜,又唔太酸。食多兩啖發現甜品底部有層奶凍,但口感再厚實啲,個味亦都唔同,再望返餐牌先知原來係馬斯卡邦忌廉Mascarpone Cream,即係提拉米蘇會用嘅食材,第一次就咁食,都幾得意。
飲品方面,睇戲要集中精神,為咗唔眼瞓就唔飲酒喇,我哋要咗芒果青瓜特飲Mango Mule($62)同埋薄荷提子梳打Minty Grape($58),兩杯都好甜啊…,要溝水先得,但溝完係好飲嘅🤤。前者比較啱飲,因為用上薑啤底,有汽啲。後者薄荷味較淡,但提子味好重🍇,而且仲有好多提子肉食添。
總括嚟嚟,喺豬門店唔食豬一樣得😝,一班朋友嚟食各自可揀自己嘅心儀菜式,食物份量多,似美國菜。D2店員工好忙,但無時無刻都保持禮貌,並主動提供協助,抵讚👍。
Mini Beef Burger
Apple Delight