2023-07-13
銅鑼灣新開左間樓上cafe 環境開揚闊落 仲可以睇到海景 超舒服🥹野食有水準 價錢唔貴 值得一試🙌🏻.📌慢煮雞肉芝麻醬沙律 $88portion都幾大 滿滿嘅沙律菜底 都新鮮🥗慢煮手撕雞肉嫩滑唔鞋 用左日本醬汁調味 好香口🍗配上車厘茄, 大蔥, 紫菜, 芝麻 加埋胡麻醬 好有和風感覺🇯🇵.📌UMI全日素食早餐 $128唔好以為冇肉食就好dry 呢款素食ADB都相當豐富🍽️蜜燒南瓜好粉好綿又香甜🎃燒大啡菇厚肉juicy菇味濃郁🍄酸種多士有啲果仁籽 唔係普通sourdough 邊邊位烘到脆脆地 不過略嫌冇乜煙韌咬口偏淋身🥖揀左水波蛋 切開蛋黃流心 幾香濃 蛋白彈滑🍳好鍾意個乳酪杯 yogurt撈埋乾果穀物脆脆 酸酸甜甜 好食又開胃🤤燒串串蕃茄一咬爆汁🍅仲有啲胡麻醬沙律菜🥬原本係有紫薯餅 不過冇要到都好飽飽呀🫶🏻.📌北海道帶子明太子意大利粉 $148用竹籤穿住三粒帶子 賣相可愛🍡帶子煎香過 外層金黃 但內裏又唔熟 口感有啲奇怪😳蟹棒份量好多 夠鮮甜 加埋啲紫菜碎 令整體增添唔少色彩🦀主角明太子醬好出色 香辣鹹鮮味濃郁 同蟹籽一樣卜卜脆🐟意粉軟硬適中 唔會太淋 有咬口 每一條都沾滿晒醬汁 好cr
📌慢煮雞肉芝麻醬沙律 $88
📌UMI全日素食早餐 $128
唔好以為冇肉食就好dry 呢款素食ADB都相當豐富🍽️
📌北海道帶子明太子意大利粉 $148
用竹籤穿住三粒帶子 賣相可愛🍡
〰️自選飲品+精選甜品 +$48
📌檸檬芝士蛋糕
檸檬味幾香 酸酸地 唔會太甜膩 原本expect係紐約芝士蛋糕 但佢係mousse咁偏軟身 餅底都好淋唔脆 所以麻麻地🍋不過賣相幾靚 有啲乾果穀物脆脆,玫瑰花瓣同香橙果乾片做裝飾🌹🍊
📌靜岡抹茶豆乳
除左豆乳 底層仲加左豆腐花 啖啖豆香味 搞勻飲 smooth得嚟 又有嫩滑豆腐花嘅口感🤍不過抹茶回甘味可以再濃啲🍵
〰️自選飲品+自選甜品 +$88
📌薄荷朱古力牛角窩夫
好澎湃嘅甜品 竟然有三球薄荷朱古力雪糕咁多 薄荷味好清新 軟滑得嚟又有啲朱古力脆脆🌿朱古力蛋糕軟滑creamy 有薄薄一層黑朱古力面 最底仲有海綿蛋糕 再淋上朱古力醬 夠晒濃郁🍫Croffle偏鬆軟 唔算太酥脆 牛油香幾濃郁 微微鹹味🥐一啖食 冰火交融 味道好夾🙌🏻加埋乾果穀物脆脆一齊食 更有口感😎
📌蝶豆花香梨梳打
梨味梳打都幾少見 食到粒粒果籽 味道清香帶微酸🍐紫色蝶豆花梳打配黃色香梨syrup 好夢幻🔮