2019-06-28 649 瀏覽
我鐘意食日本菜,昨日就同朋友嚟試嚇這家塩玉居酒屋, 門口有一道祝福墻,挂左好多塊木板,寫滿祝褔慨語句,呢度環境都幾舒服闊落,燈光暗暗,幾有情調。系啲嘢食好快上枱,10幾分鐘左右所有嘢食都已經上齊,真系好有效率。首先頭盤系刺身深海池魚及大拖羅,深海池魚油脂厚,肉質爽脆清甜,富有層次感,大拖羅油份非常足,入口油脂慢慢溶化,好滿足。然後系牛俐,牛肋骨,豬頸肉同五花腩,牛俐好好味,牛肋骨相對普通,太鹹,豬頸肉同五花腩都無太特別,以為會有唔同鹽既配搭,卻只係普通既串燒。最後系豚肉淮山湯,面豉湯加入豚肉同淮山片,好清爽地,飲落可以清走油感,爲晚餐畫上完美句號。下次又可以同朋友再黎試下,睇下有乜新野先!