2021-09-30 49 瀏覽
朋友住粉嶺,特登入黎同佢食飯。 行到冇野行,忽然想鋸港式扒,朋友話附近有間餐廳佢都未試過就一齊去試下。 咁兩個人就叫左個二人餐,$248,包餐包、湯、飲品同甜品雪糕。 我就叫左個火焰七打牛柳,朋友就叫左個紐西蘭肉眼扒。 好快黑糖麵包同紅湯先到,一上黑糖麵包,陣黑糖味勁出,超級香甜。而食落口就好有麥味,最後就有少少的黑糖味。算係幾好食。而紅湯就正正常常,辣辣地幾開胃。 之後就上個扒啦。叫扒個陣因為有啲肚餓,見本身跟餐係配薯條,但唔係好想食薯條,見到「配」意粉要加$10, 咁都照加啦。不過姐姐好細心提番我地,意粉其實係「另加」,而唔係「轉配」,而扒本身都大塊,可以食完再決定。因為我地就採納左姐姐的建議,冇另加意粉啦。 塊扒一上,我地即刻舉起相機,因為個「火焰」真係好吸精!!!個火噴到勁高,好彩係侍應哥哥拎住淋,放枱面燒親都似🤣🤣🤣 「嘩」完之後就試下個牛啦,叫左5成熟。個人覺得牛柳俾肉眼更好食。因為肉質更腍,牛肉味更濃,而且牛柳比較厚身,師傅容易啲燒到少少脆邊,比較香口。除此之外,因為個火焰效果,所以牛柳亦都有酒香。以港式扒黎講整體水準都高👍👍 最後食完仲有飯後甜品,餐牌本身寫雪糕,不過個

我就叫左個火焰七打牛柳,朋友就叫左個紐西蘭肉眼扒。

因為我地就採納左姐姐的建議,冇另加意粉啦。

最後食完仲有飯後甜品,餐牌本身寫雪糕,不過個人認為改番做「甜品」比較貼切,因為係兩粒芒果味的雪米滋。

整體黎講,朋友仔都冇介紹錯,大家下次黎聯和墟可以試下
羅宋湯
黑糖麵包