2023-11-21
之前去過古琴雅苑喺灣仔同銅鑼灣嘅分店今次過到嚟尖沙咀呢間分店,啲位有啲迫,冇灣仔同銅鑼灣分店咁寬敞🥲我哋七個人叫咗四人套餐,再加兩籠小籠包本身以為有機會唔夠食,但原來嗰四人餐份量超級多我哋最後都食唔晒,可能八個人都夠食🤣因為所有食物都係full size,即係變相我哋四個人食咗2籠小籠包+八個餸+1個粗炒🤣份量真係非常之多🤣🤣小籠包保持到水準,上枱嗰陣熱辣辣,咬落亦都好多湯汁🤤👍🏻北京填鴨係皮連肉一齊上嘅,如果淨係鍾意食皮嘅朋友,可能會有啲失望但係可以放心,啲鴨嘅肉唔會好韌食落去都幾嫩滑,再加埋啲配料,絕對唔會無味或者食到口淡淡😉今次嚟主要係為咗食松子魚,但反而覺得個京醬斑球仲好食松子魚個醬太酸,除咗酸之外就冇乜其他味,搞到魚肚嗰啲位有少少腥味但外皮都一如以往咁炸得好脆,亦都起晒啲骨,可以放心食用😂京醬斑球好驚喜,個汁鹹鹹甜甜咁而且外皮炸得好脆,肉質亦都好結實,食得出個魚都幾新鮮👍🏻另外要講嘅係,花雕醉雞同埋津白雲吞湯好咸😖如果唔係個餐配埋,應該都唔會考慮再叫呢2道菜😅味道:🤤🤤🤤🤤/5性價比:🤤🤤🤤🤤/5菜式:南翔小籠包:$824人餐:$1398- 花雕醉雞- 蔥油海蜇拌黃瓜- 松花
我哋七個人叫咗四人套餐,再加兩籠小籠包
本身以為有機會唔夠食,但原來嗰四人餐份量超級多
我哋最後都食唔晒,可能八個人都夠食🤣
份量真係非常之多🤣🤣
小籠包保持到水準,上枱嗰陣熱辣辣,咬落亦都好多湯汁🤤👍🏻
但係可以放心,啲鴨嘅肉唔會好韌
食落去都幾嫩滑,再加埋啲配料,絕對唔會無味或者食到口淡淡😉
今次嚟主要係為咗食松子魚,但反而覺得個京醬斑球仲好食
但外皮都一如以往咁炸得好脆,亦都起晒啲骨,可以放心食用😂
京醬斑球好驚喜,個汁鹹鹹甜甜咁
而且外皮炸得好脆,肉質亦都好結實,食得出個魚都幾新鮮👍🏻
另外要講嘅係,花雕醉雞同埋津白雲吞湯好咸😖
如果唔係個餐配埋,應該都唔會考慮再叫呢2道菜😅
- 花雕醉雞
- 蔥油海蜇拌黃瓜
- 松花皮蛋拌豆腐
- 津白雲吞湯
- 烤北京填鴨(半隻)
- 風味松子魚
- 京醬斑球