好耐冇去呢間主打手工意粉餐廳,以往食過真係好驚喜,但唔知係咪分店越開越多難保水準,定係午餐較頹?今次對成個餐都有啲失望😥。沙田分店午餐Menu有三個set,價錢分別係$98、$138、$158,今次小妹揀咗 Set B,包前菜、意粉、甜品,送埋無糖紅茶,呢個價算抵食,不過除咗免費餐麵凍冰冰、硬掘掘,意粉表現亦有失色。【前菜】1️⃣蘑菇湯食得出用咗大量新鮮蘑菇而製,味道香濃,上枱時熱辣辣,坦白講食前菜最開心2️⃣田園沙律🥗沙律菜新鮮爽甜,畀足芝士,又夠濃味【意粉】3️⃣煙三文魚忌廉汁扁麵  (+$10)嚟到主打手工意粉,好彩力保到意粉口感彈牙,食落唔會有麵粉味。不過汁醬太濃稠,而且溫度亦唔夠熱,好快覺得飽滯,彷彿要同時間競賽食快啲😅。4️⃣慢煮豬肉辣醬寬帶麵微辣開胃,意粉厚身有嚼口,但豬肉辣醬較鹹,加埋個醬好杰,膩感好重,食到有啲辛苦,最後係食唔哂【甜品】5️⃣提拉米蘇好多人嚟食tiramisu朝聖,雖然咖啡味香濃,但就蓋過酒味,而且啲layers去哂邊??😭 有人話質感creamy,但整體太濕潤了吧,蛋糕同忌廉嘅比例差太多,冇左層次感。6️⃣紅莓醬意式奶凍質感幼滑,酸酸甜甜既紅莓醬可以中和全餐油膩感,但由於偏

【前菜】
1️⃣蘑菇湯
蘑菇湯

2️⃣田園沙律🥗
沙律菜新鮮爽甜,畀足芝士,又夠濃味
田園沙律

【意粉】
3️⃣煙三文魚忌廉汁扁麵  (+$10)
煙三文魚忌廉汁扁麵

4️⃣慢煮豬肉辣醬寬帶麵
慢煮豬肉辣醬寬帶麵

甜品
5️⃣提拉米蘇
提拉米蘇

6️⃣紅莓醬意式奶凍
質感幼滑,酸酸甜甜既紅莓醬可以中和全餐油膩感,但由於偏淡口清新,如果share甜品嘅就先食奶凍,再食tiramisu啦,否則奶凍就會好淡口無味😆。
總括而言,Lunch Set唔太推薦,之前喺中環分店食晚餐好食好多,希望有緣再食會令我重拾信心啦!

慢煮豬肉辣醬寬帶麵
1936 瀏覽