2023-04-15
一向都鍾意懷舊風嘅我,嚟到呢間餐廳真係超級開心。呢一度有好多打卡位,仲要一直都播住八九十年代嘅歌,包括有哥哥,梅姐,陳百強,首首都耳熟能詳,成個feel好似返咗去舊時咁。除咗個環境了得之外,呢度嘅服務都係不得了,啲職員全部都好Nice,而且好殷勤,會不停留意住客人嘅需要,又會主動幫你落下料/加下湯,完全有種賓至如歸嘅感覺。講返啲食物先,我哋叫咗個藥膳醉雞湯底。佢個湯好足料,滿滿嘅藥材。職員會建議你煮熟咗啲雞之後熄火,試咗個湯同埋食咗啲雞先至再打邊爐。我就比較唔聽話,喺放啲雞落去之前試左啖湯,嗰陣湯剩係得濃濃嘅藥材味。但係當放完啲雞落去之後,簡直係另外一個世界,個湯真係甜左好多。然後啲雞真係好滑,好鮮甜。我哋原本淨係諗住叫一份龍躉,但係職員見到之後建議我哋可以試吓佢哋嘅拼盤,因為加多$200左右就可以由多四隻鮑魚,兩隻扇貝,聽落都幾抵,所以就試吓。佢啲海鮮都真係好大隻,而且都好新鮮,龍躉又啖啖肉,$398嚟講,我覺得真係好抵。牛肉方面我揀咗本地手切肥牛,朋友就嫌佢太瘦,但我自己覺得好好味,因為似潮汕牛肉火鍋啲牛,好有牛味。最重要就係唔好淥得太耐,真係幾秒變左色就好啦。另外仲叫咗個鵝肝墨魚
最重要就係唔好淥得太耐,真係幾秒變左色就好啦。
另外仲叫咗個鵝肝墨魚丸,佢啲墨魚丸真係好好食,超級彈牙,而且仲有墨魚嘅甜味。
不過個鵝肝就唔係好有味,反而我覺得墨魚丸先係主角。
差啲唔記得咗仲有個鴛鴦蚌,呢樣嘢最緊要就係鮮,佢做到了,又夠晒爽脆,好味。
食完晒之後,呢度仲會送甜品,佢有兩款甜品可以揀。最特別嘅係呢個懷舊糖不甩,佢上枱嘅時候真係好靚㗎。但係當聽到話要擺落去個湯底都煮嘅時候,我哋都有啲想縮沙,因為聽落又咸又甜,好奇怪。
但係當佢煮好之後再幫我哋沾滿晒糖花生,又完全食唔到鹹味,反而仲幾好食添。
另外一款甜品係花奶啫喱,唔少得嘅係呢字懷舊嘅紙傘仔,完全童年回憶返晒嚟。呢度嘅食物質素再加埋環境再加埋服務,我覺得係絕對絕對可以encore無數次。