餐廳: 南海一號
資訊:

2012-08-08 734 瀏覽
又一米芝蓮食府 ﹗出品好滿意,但服務真係麻麻地,樓底高不過環境較嘈吵,食景一流,30 樓無敵海景。隔黎就係 eye bar 喇,食飽飯仲可以嘆支酒,嘆個迷人夜境,傾吓計,爽 ﹗預先 book 左張靚枱,坐最入面大單邊,遠離人煙,正 ﹗張枱對正落地巨玻璃,無敵海景送飯,梗開心又開胃啦 ﹗剛好睇到幻彩詠香江喎 ﹗如果睇煙花就一流喇 ﹗仲未齊人開飯,唯有影吓相,欣賞吓幻彩詠香江啦 ﹗樓底好高,好有空間感。枱正中間有個類似地動儀既裝飾,不過開飯既時候就會攞走喇。我地 6 個人坐 10 人枱,真係有點疏離感覺,所以我地都坐埋少少,容易傾到計麻,但如果張枱唔夠大就唔夠攞送啊 ﹗研究左個 menu 好耐,決定散叫唔 order dinner set,散叫自由度較大 ﹗拍青瓜,好新鮮又清新既味道,淡淡咸香又爽口,好食。先黎幾個前菜小食先,君姐同男友還未到,人齊先點主菜啦,最低消費每位 USD500,一定好豐富 ﹗麻辣海蜇,非常爽口,又夠凍,微辣帶麻油香,好開胃。女友唔鍾意食冷盤,無口福。 脆皮燒腩仔,比兩星米芝蓮名閣做得更好 ﹗肉質軟墊,淡淡咸香不太嗆,脆皮乾爽香口 ﹗多重口感,層次分明,脆滑棉實有齊

脆皮燒腩仔,比兩星米芝蓮名閣做得更好 ﹗肉質軟墊,淡淡咸香不太嗆,脆皮乾爽香口 ﹗多重口感,層次分明,脆滑棉實有齊 ﹗而且不油不膩,肥瘦比例剛好,Good ﹗配甜芥辣更添鮮味,一分錢一分貨,推介 ﹗

麻辣鴨舌,好美味 ﹗係我食過最惹味、最好食既 ﹗大讚 ﹗夠麻又夠辣 ﹗肉質彈牙滑溜,第一次食到咁高質既鴨舌 ﹗大家食到津津有味,要叫多兩碟添呀 ﹗

鮮糊椒麻辣雞,雞肉嫩滑,味道微辣帶麻,平均大路,滿意,無咩特別。

響螺燉雞湯,賣完即止 ﹗從未飲過咁濃郁既響螺味,超清甜可口,得一碗真係唔夠喉,下次要每人一鍋先得 ﹗就算燉完湯既響螺肉依然鮮甜,口感棉棉的,不錯。

金榜醬大蝦,其中一味招牌菜 ﹗個汁真係好味到不得了 ﹗淡淡甜味帶點微辣,香口又滑溜溜,只配一個炸曼頭點夠喉 ﹗如果汁多配麵包一定食到唔停口呀 ﹗蝦肉爽甜、煎得惹味、蝦殼炸得卜卜脆 ﹗推介必食之選。

桃園三杯雞,還未攞到埋黎已聞到好香既氣味 ﹗但係份量真係太少啊 ﹗我地六個人,每人只分得一小件,而且骨多肉少,唔夠盡興囉 ﹗又試唔真啲質感。香氣就一流喇,味道較普通,一試無妨。

鴨肉碎生菜包,依個反而有驚喜喎 ﹗生菜鮮嫩多汁又爽甜非常,而鴨肉碎炒得香口、肉汁又豐富,卷住生菜一齊食,可去油膩感,味道更清新,口感又更加豐富。雖然賣相平平,但味道十分吸引 ﹗由於餡料份量幾多,又因為生菜份量少,上枱先要自己先分配好,否則到完後就唔夠生菜用喇 ﹗發現每個生菜包都要卷得滿滿才可以剛剛好啊 ﹗鴨肉碎生菜包,炒得香濃味美,有鑊氣 ﹗包埋新鮮生菜同吃,美味無窮 ﹗轉個頭已經全部食晒。

奶油津白,君妹推介,必食之選 ﹗津白真係非常清甜 ﹗餵得軟棉又多汁,滑溜非常,沒半點渣,加埋香滑奶油十分可口,好好味 ﹗加上本菇既菌香,真係雙得益章呀 ﹗

露筍炒雞髀菇,真係估佢唔到 ﹗一碟咁普通既小菜都可以炒得咁好味 ﹗雞髀菇切成方粒,口感彈牙爽脆,好似食緊肉一樣呀 ﹗露筍又鮮又嫩又多汁,半點渣也沒有,炒得夠鑊氣,又香又好味 ﹗

片皮鴨,期待已久 ﹗今晚既主角出場喇 ﹗要預訂先有得食架。發現米芝蓮 1 星南海比起米芝蓮 2 星明閣更好味 ﹗而且價錢平一半有多。鴨肉嫩滑多汁,肉質幼嫩,鴨皮薄而乾爽香脆,配上清瓜鴨醬可以減去肥賸感覺,Good ﹗

龍蝦湯泡貴紀飯,大受好平既招牌菜,亦係我咁大年紀食過既泡飯最好食既一個,必食 ﹗濃濃清香龍蝦湯,味道甜美,飯粒脆卜卜,口感特別,好好味 ﹗如果能夠再熱一點就更好喇。

什菌炒帶子,家常小菜,普普通通,不過不失啦,可能之前幾道菜實在太利害喇 ﹗帶子味道鮮甜,質感軟棉,配什菌不錯。

拍青瓜
奶油津白
露筍炒雞髀菇
片皮鴨
什菌炒帶子
  • 脆皮燒腩仔、麻辣鴨舌、響螺燉雞湯、金榜醬大蝦、鴨肉碎生菜包、奶油津白、龍蝦湯泡貴紀飯