2018-06-05 1840 瀏覽
我又時候過去灣仔睇車仔喇,順便問下住灣仔既朋友附近有咩中菜好食,之後講左幾間,他說佢自己最喜歡就係食這間金兜記海鮮菜館,又近我地睇車仔既地方,我地就選了這間,一去到個地方門面不算大,但見得了不少獎牌,口埤不錯,接待員招呼我們乘電梯上一樓用餐區,之後我地坐底就睇下有咩食,太多出名既野食,但我地得兩個人又食唔到太多野,所以我地點了個蟹肉翅鮑魚餐。【日式冰鮑魚】第一道菜係冷盤,咩叫日式冰鮑魚,廚師細心處理令肉質爽甜鮮味,D汁用左清酒來做出來,再同鮑魚一起醃又不會鹹或過老,依然保持嫩滑得來帶點咬口。【生拆紅燒蟹肉翅】 咁大個仔都未食過咁大梳翅,真係用一排排來形容,同非常之多蟹肉,個高湯煮得非常之好,好濃郁既金華火腿甘香同蟹用既鮮甜,亦唔會好鹹。值得推介!!!【蠔皇海參伴玉掌】每食一道菜都非常之出色,今次到蠔皇海參伴玉掌,海參煮得岩岩好,又不會太淋會帶點爽口,配埋玉掌即鵝掌,鵝掌忟得非常之淋又入味,點埋D汁一起食,正呀是日送甜品【紅棗糕】紅棗糕勁香紅棗味,又勁彈性同煙煙韌韌,又不會過甜。
【日式冰鮑魚】
【生拆紅燒蟹肉翅】
【蠔皇海參伴玉掌】
是日送甜品【紅棗糕】
紅棗糕勁香紅棗味,又勁彈性同煙煙韌韌,又不會過甜。
2018-05-30
  • 生拆紅燒蟹肉翅