2024-09-16 585 瀏覽
終於有時間hea….呢幾年都好忙,無時間好好享受美食,加上我電話唔知咩事,WhatsApp紀錄同聯絡人好多2022年或之前既都無曬,我又開始無乜記性🫣趁品嚐過美食,即刻要分享下😃岩岩尋日約左媽咪外出吃飯,呢間餐廳我好耐之前已經成日去,記得個時我伯伯在生,我哋都有一齊去食,想唔到好幾年既今日又黎呢到食適逢<💌 莆田鰻魚節💌>,當然必食,平時食開日式,今次呢款 “普寧豆醬焗鰻魚”真係好好味,首先係佢無左平時我最唔鍾意既魚腥味,加上用焗既煮法,豆醬完全滲入鰻魚,好入味,入口唔會有霉既感覺,反而有爽脆之感,必食之選!每次黎食飯,有好幾款必點:🐡百秒黃花魚,只用100秒就可以蒸熟一條魚😱入口好滑好清甜,我唔太食魚既一個人都可以食到成條🍚包菜飯,有包菜,滷肉,蝦米 ,香菇,蟶乾同瑤柱,配料好多,成煲燜,好入味🍲大白菜燉軟豆腐,用上大骨高湯熬製8小時,軟豆腐浸滿鮮味湯底,加上大白菜,好適合配飯同吃🥗家燒海帶苗,海帶苗平常比較少吃,加入雞湯,好味美,加上海帶好嫩滑,完全唔會”鞋”🪸福建土筍凍,原來係福建必吃之特色小菜,望落好似果凍,入口好爽好滑,加上秘製酸辣汁同吃,好開胃之前菜之選!下

趁品嚐過美食,即刻要分享下😃

每次黎食飯,有好幾款必點:

🐡百秒黃花魚,只用100秒就可以蒸熟一條魚😱

入口好滑好清甜,我唔太食魚既一個人都可以食到成條

下次要帶埋婆婆親戚一齊再黎幫襯幫襯😋😋🤤🤤🤤
2024-09-10