2017-12-12
回憶3餸麵@車仔麵之家北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖一碗平靚正車仔麵,是學生時間的午餐,喜歡一群一放午餐,在摺桌摺椅上,點了一碗麵加2,3個餸,然後同同學交換。先下單再聽號碼取麵 好快2分鐘就有可以有大細分,女仔怕食唔曬點個細麵,留qouta可以多點個餸是策略。麵個人口味通常要米粉,餸有近三四十款 ,從中挑了炸豬扒,蘿蔔,同生菜。蘿蔔一定要煮好腍,吸盡湯同無渣先叫perfect,白蘿蔔厚切又吸收曬味,一流。炸豬扒是我好朋友,,加埋自家製辣醬完全全得頂。生菜純粹是怕平均一下肉類,哈哈,3個餸加上來大堆頭一碗麵。飲品就是紙包菊花茶,去火清熱。車仔麵吃的是回憶,又可自組餸。呢間有坐位,比起其他店只有外賣或立食,無疑舒服多。
北角錦屏街後街21號東發大廈地下A號地舖