2024-06-18
是咁的,每日番工最concern lunch食咩。今日同事話係上環站附近開咗間劉興記,專食上海菜,價錢又唔貴,咁就去咗試。佢有只個人氣熱賣皇牌套餐,每個都係五十幾蚊,仲送一杯豆漿。🥛原來劉興記expand 得好快,兩個月內開咗6間分店。同D 員工傾,佢地最推介我食佢地D 生煎包,因為佢地D餡係用新鮮梅頭豬肉瘦肉整,相對少肥肉,但D肉又好鬆軟,食落又健康D。😋我同同事叫咗個皇牌2餐: 麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻,又叫多2隻蟹皇生煎包,同生炸雞扒。生煎包🤤一咬開,爆哂汁,好似飲湯咁,D肉又冧,好好味蟹皇生煎包🦀聞一聞,係蟹嘅味道;咬一咬,食到啖啖蟹肉。佢唔似生煎包咁多汁,相反佢係好重蟹味,啱哂鍾意食蟹嘅你麻醬手撕雞絲粉皮🍜麻醬味好濃,好creamy,侍應姐姐同我講係佢地自己人手調過隻味,配埋好滑嘅粉皮,又想啜哂佢地入口生炸雞扒🤤D粉唔會好厚,但都好脆口。入面D雞肉無咩肥肉,而且入哂味,忍唔住食埋同事個份咁平又咁好食,回頭指數勁高👍🏻
生煎包🤤
一咬開,爆哂汁,好似飲湯咁,D肉又冧,好好味
蟹皇生煎包🦀
麻醬手撕雞絲粉皮🍜
生炸雞扒🤤
咁平又咁好食,回頭指數勁高👍🏻