2020-01-25 46 瀏覽
團年飯同老婆撐枱腳,要去食好西先滿足到佢!菊月町喺觀塘區都頗有名氣,Omakase價錢當算親民,$980一位已經幾豐盛!先付(前菜)枝豆 & 木魚凍豆腐!件豆腐啲味道濃郁到好似特濃豆醬咁,超正!時令季節刺身五點間八刺身:師傅已經調好味,可以直接享用!帶有頗濃嘅魚油香!火炙平鯛刺身:加入醬油後火炙,魚油燒出來後更見香口,正!昆布海水牛鰍刺身:塗上昆布汁和噴上海水,突顯牛鰍嘅鮮甜味!鮟鱇魚肝配梅子酒果凍:超特別的配搭!軟綿濃郁嘅鮟鱇魚肝配上帶有淡淡酒香嘅果凍,酸酸地更清爽!岩鹽大拖羅:現磨的岩鹽再灑上肥美的大拖羅上,入口即溶、油香突出、滿口魚香,爽呀!漬物水果蕃茄加上酸酸甜甜嘅醬汁,嗰兩片蓮芋一樣新鮮爽脆,很開胃!鐵板燒二款甘鯛魚鱗燒:魚鱗炸至豎起,卜卜脆!魚肉挺身得黎仍保持鮮嫩多汁,口感豐富,配埋甜口嘅泡沬醬汁真係一流!燒舞茸:極香的菇類,比黑松露還要香!吸物活魚湯:用7-8款新鮮魚煲成的,極度鮮甜,所有的精華都在湯中!手握壽司五貫赤身壽司:係我食過最濃味同新鮮嘅赤身,超讚!魴鮄壽司:魚肉上高磨一點青檸皮,增添了泰式的感覺,鮮味更突出!笠子魚醬油燒壽司:炙燒過的笠子魚,甜味更突出,同時亦

先付(前菜)

時令季節刺身五點
間八刺身:師傅已經調好味,可以直接享用!帶有頗濃嘅魚油香!

火炙平鯛刺身:加入醬油後火炙,魚油燒出來後更見香口,正!

昆布海水牛鰍刺身:塗上昆布汁和噴上海水,突顯牛鰍嘅鮮甜味!

漬物

鐵板燒二款

燒舞茸:極香的菇類,比黑松露還要香!

吸物

手握壽司五貫
赤身壽司:係我食過最濃味同新鮮嘅赤身,超讚!

笠子魚醬油燒壽司:炙燒過的笠子魚,甜味更突出,同時亦較有咬口!
羽太壽司:羽太係深海魚,是石斑的一種,好味得黎仲相當名貴!

目張魚壽司:配上金箔醋,酸得黎仲幾典雅!

海膽拖羅手卷
將肥到做唔到刺身/壽司嘅拖羅肥脂燒成油,加入拖羅蓉中,再毫不吝嗇咁加入大量新鮮海膽!入口極度肥美,海膽+拖羅香油的味道在口中爆發,而壽司飯同埋紫菜剛好平衡了這個油膩感,只剩油香在口中,真係不得了,淨係呢個手卷已經值回票價!

時令果物
日本蜜瓜嘅甜度真係無得輸!