2013-02-03
唔好誤會我話黎呢間餐廳食紙,而係我真係幾欣賞佢地既創意,用特別既設計黎將低成本既裝潢同餐具融合得很好不過張櫈既act act聲就令人感到有少少不適食評:鮮蝦納豆南瓜湯: 湯味好濃, 主要係近似龍蝦湯味, 但納豆南瓜味就冇乜啦...個人好buy呢種味黑豆漿, 五殼米漿: 似乎係自家出品, 因為樽身印有西龍logo, 黑豆漿有豆味但好淡(唔甜), 符合餐廳主題"健康"五殼米漿就甜得多, 真的感覺得到是賣"健康"的飲品咖哩椒鹽軟殼蟹: 炸軟殼蟹在外面我食得多, 多數只有油膩感, 而呢間既食落juicy, 因為裡面保留很多蟹肉, 呢舉要求蟹肉新鮮, 不然一定弄巧反拙, 可惜的是上面的咖哩粉太多, 味道有點像味精之餘, 令菜色有點過咸蜜汁豬扒紫米湯拉麵: 豬扒同拉麵分開上, 豬扒外脆內軟, 沒有肥膩感但非常鬆化, 值得推介;紫米拉麵像傳統中式拉麵, 唯一不同的是非常淋身, 適合我地呢d壓力大又怕腸胃壞的上班一族, 易消化嘛~豬軟骨竹炭湯拉麵: 豬軟骨同外面茶餐廳的質素沒分別, 竹炭拉麵同紫米拉麵一樣都係淋身, 不同的是黑色囉...有芽菜同木耳活像fusion中日菜, 但半顆蛋太熟, 食開日本拉
而係我真係幾欣賞佢地既創意,
用特別既設計黎將低成本既裝潢同餐具融合得很好
不過張櫈既act act聲就令人感到有少少不適 食評: 鮮蝦納豆南瓜湯: 湯味好濃, 主要係近似龍蝦湯味, 但納豆南瓜味就冇乜啦...個人好buy呢種味
五殼米漿就甜得多, 真的感覺得到是賣"健康"的飲品
咖哩椒鹽軟殼蟹: 炸軟殼蟹在外面我食得多, 多數只有油膩感, 而呢間既食落juicy, 因為裡面保留很多蟹肉, 呢舉要求蟹肉新鮮, 不然一定弄巧反拙, 可惜的是上面的咖哩粉太多, 味道有點像味精之餘, 令菜色有點過咸 蜜汁豬扒紫米湯拉麵: 豬扒同拉麵分開上, 豬扒外脆內軟, 沒有肥膩感但非常鬆化, 值得推介;
豬軟骨竹炭湯拉麵: 豬軟骨同外面茶餐廳的質素沒分別, 竹炭拉麵同紫米拉麵一樣都係淋身, 不同的是黑色囉...有芽菜同木耳活像fusion中日菜, 但半顆蛋太熟, 食開日本拉麵既我地當然唔收貨, 不過記起呢間係中式餐廳, 就算吧
題外話/補充資料:
西龍符合現代健康主題之餘,
食物味道不失禮,
又算不上太貴,
中環來說值得偶爾來吃個午餐~