2014-03-07
之前買左張HK$98二人餐團購,BOOK左成兩個星期先有位,今日終於可以試下,雖然BOOK左位,但要等10分鐘到,先講環境,都幾舒適,有一D新派餐廳既格局,但餐牌既菜色又唔係好FUSION,唔知食物方面可唔可以呢?講返個餐先,二人餐包小食(選一:雞絲粉皮/上海烤麩)+上海小籠包+(選一:炒飯/上海炒麵)+高力豆沙兩件點左上海烤麩:味道OK,不過唔正宗,烤麩只有豉油味,D配菜冇味上海小籠包-熱辣辣,皮薄而多湯,好味上海炒麵-好味,不過配菜很少,有點油高力豆沙-忘了影相,呢個好好味,餡料有鮮香蕉同豆沙除二人餐外:仲另外叫左一碗雲吞雞湯同大籠包雲吞雞湯:好味,有淡淡既金華火腿香,雲吞好有肉香,值得一讚既係任何湯品也可以位上,不用一叫就叫一窩,人少少既話岩晒。大籠包-即係小籠包既放大版,好味,不過也有不足之處,因為呢度既小/大籠包比較薄皮,小籠包還可以承托包皮,大籠包因為過重,一夾就好易穿,D湯好浪費,我建議上菜時可附一小吸管,食客也不用吃得狠狽。成餐飯也是OK的,不過這裡的上海菜不是正宗,也不是FUSION,如果不是團購,個人認為沒有GIMMICK。
今日終於可以試下,雖然BOOK左位,但要等10分鐘到,
點左上海烤麩:味道OK,不過唔正宗,烤麩只有豉油味,D配菜冇味 上海小籠包-熱辣辣,皮薄而多湯,好味 上海炒麵-好味,不過配菜很少,有點油 高力豆沙-忘了影相,呢個好好味,餡料有鮮香蕉同豆沙
除二人餐外:仲另外叫左一碗雲吞雞湯同大籠包
雲吞雞湯:好味,有淡淡既金華火腿香,雲吞好有肉香,值得一讚既係任何湯品也可以位上,不用一叫就叫一窩,人少少既話岩晒。 大籠包-即係小籠包既放大版,好味,不過也有不足之處,因為呢度既小/大籠包比較薄皮,小籠包還可以承托包皮,大籠包因為過重,一夾就好易穿,D湯好浪費,我建議上菜時可附一小吸管,食客也不用吃得狠狽。 成餐飯也是OK的,不過這裡的上海菜不是正宗,也不是FUSION,如果不是團購,個人認為沒有GIMMICK。
題外話/補充資料:
上菜速度有待改善