2024-01-16 33 瀏覽
以前我係住土瓜灣的,今日返來呢區回味吓,揀了裝修雅致的「HEYSONUTS」嘆美食,我們點了:~薯仔湯薯仔湯中融合了香草和蒜片,一上枱就能感受到薯仔、香草和蒜片的絕妙配合。簡單嚟講,即係真材實料,香氣四溢,熱辣辣的口感令人陶醉,這碗味道濃郁的湯好好味,下次來都一定要encore👍~黑蒜醬炸薯條份量超足夠,四個人食就啱啱好,所以我要打包一半🤣另外,唔好以為啲薯條炸燶咗,其實係黑蒜醬來的,非常惹味😋~自家製喇沙汁海鮮扁意粉喇沙汁一啲都唔辣,充满椰奶的香甜,配上扁意粉的煙韌口感,十分匹配。海鲜有鮮蝦、魷魚,還有最特別的秋葵片。因為所有海鮮配料都夠新鮮,肉質十分軟嫩,加上有媽媽至愛的秋葵片,這道菜她真是讚口不絕❤️~白酒煮活蜆配蒜蓉包蜆肉大隻兼鲜嫩,散發着蜆肉獨特的鮮味,而白酒的加入更增添了一份醇香。蒜蓉包則是一道完美的搭配,外脆内軟,蒜香四溢,好味😁~開心果茉莉花醬日式疏乎厘鬆餅餅皮鬆軟卻帶有微微的韌勁,入口即化。開心果碎粒能增添口感的層次感,而開心果茉莉花醬香氣瀰漫,散發出迷人的花香,令疏乎厘的味道獨特而富有創意,每一口都吃出開心的感覺,絕對是個不容錯過的美食!

~薯仔湯

~黑蒜醬炸薯條