2021-08-10
每隔一排就會想打邊爐🤤今日系同老公嘅紀念日,突登揀咗間有特色啲嘅餐廳,位置尚算方便,喺Time Square鵝頸橋附近。香港不乏打邊爐嘅餐廳,不過好似好多間都差吾多?要突圍而出都吾系一件咁容易嘅事,呢間餐廳就夠曬有特色呀。多款湯底供客人選擇,有啲就好滋補,有啲就以麻辣為主。之前喺第2間火鍋店試過卜卜蜆鍋,印象已經好深刻,今日決定再試。裡面啲黑蒜都幾多,飲啲湯就有好重嘅蒜味。卜卜蜆之所以叫卜卜蜆我諗系因為蜆肉真系好多,撞埋撞埋戈陣就會有卜卜聲🤣裡面有幾十隻蜆,隻隻都好新鮮!桂花蚌同珊瑚蚌向來喺火鍋店對我同老公黎講都系必叫,整熟之後口感非常爽口,尤其浸完卜卜蜆湯嘅鍋蚌肉會更入味,黑蒜湯味同蚌類都好match。芝士牛肉丸又幾特別,就咁睇啲丸類嘅顏色都覺得好紅❤️即系牛肉味好香濃,實際嘅味道同樣貌相符,牛肉都爽口彈牙。裡面都有好多芝士,一路食一路流出黎🤤🧀黃金雙拼即系鹹蛋黃炒響鈴加炸魚皮,呢兩樣配料系次次打邊爐都會叫,今次都吾例外💛響鈴同魚皮都好脆,響鈴直頭系sok sok聲😆成舊都系鹹蛋黃,勁邪惡💛炸魚皮都系。響鈴平時要浸湯,今次吾浸湯都夠曬好食啦。叫咗魚滑三拼,有黑松露墨魚滑、瑤柱乾貝滑同埋
多款湯底供客人選擇,有啲就好滋補,有啲就以麻辣為主。
叫咗魚滑三拼,有黑松露墨魚滑、瑤柱乾貝滑同埋手打蟹子蝦滑。黑松露嘅味道好明顯,食得好滋味😋瑤柱乾貝滑都有少少瑤柱嘅。蟹子蝦滑相對常見,蟹子都幾多😊蝦滑好爽口,3種魚滑嘅味道截然不同,勝在同樣好食。
叫得蟶子皇就真系要試吓🐚蟶子比想像中大隻好多!應該有一隻半嘅手掌咁長呀😆整熟咗之後依然好大隻,好有咬口同埋新鮮。蟶子真系吾系度度有,呢度有都好難得。
老公話叫一份花雕牛肉,開頭都驚叫得花雕嘅話會吾會有太重酒味?點知又吾會呀。牛肉事先被切成一片片小片,所以就咁睇落少但其實ok。花雕牛肉冇乜脂肪,牛肉味比一般嘅牛肉香濃。