2019-06-27
剛從高雄回來🇹🇼 記掛古早味😜 就去程班長開飯,無黎一排又進化咗😃 原來已經設咗個等候區,唔駛齋係出面只排長龍😘七點零黎到⏰ 等咗無十分鐘已經可以入坐,揀好嘢食就出去收銀比錢,呢啲次序係🇭🇰係唔會有😝先黎既係滷肉飯🍚 你係會忍唔住用力撈晒肉碎,菜同飯,等啲肉汁肥油滲入飯粒間🐷 古早味,我個人既定義係家常味道既用心經營既昇華泡菜香豆腐,炸豆腐沾上赤紅色辣醬🌶️夾埋啲酸菜一齊咬,既有炸脆既咬口,又有霸氣既酸菜🥬 仲有陣香口辣味🙌雞腿湯麵無情情又迫人加個滷蛋🥚,麵身未算特別靚(可能高雄個牛肉麵太深刻),但乾得黎有肉汁既雞腿🍗咬落去外脆內軟,難以忘懷既古早味💞蚵仔煎🍳係個人favorite❤️ 不過程班長既就一般,蠔仔算夠,但塾底個菜個人麻麻地🙄豬手🐖等咗陣先到,但上枱真係熱到出晒煙🌫️ 兩舊大大豬手炆到淋滋滋,但中間筋又唔不失咬口😮程班晒經歷過無理急意批評,又有比人假投訴政府部門上晒門搞😐但都依然可以堅持繼續,台灣最美風景係人,希望香港亦一樣❤️❤️最後埋單兩個人唔駛200,真心抵食,唔怪得長期有人排隊👯♂️👯♀️