2023-10-19
有朋友從外地回港,因時間的關係,我們未能一起同遊日本,唯有從銅鑼灣找一間日本餐廳,來一趟偽日本之旅。我是第一次到訪這間餐廳,不過之前已經已經從朋友口中聽聞過這間餐廳,說他的食材新鮮,像去了日本一樣。今日我行朋友來了一趟Long brunch,坐咗幾耐,傾咗勁耐計都冇人趕我哋走,正!我哋見main menu & lunch menu 好豐富,有好多嘢食,平心而論,除了set lunch外,都真係有少少貴(但之後我哋去附近一個商場逛街時,發現原來差唔多價錢,以魚生飯為例,食材組合不及這間的好及多選擇)不過,我哋一餐當兩餐食(出乎意外地飽到夜晚😓),所以揀咗啲平時好少係幾多日本餐廳食嘅嘢。其中,我們最欣賞的是:鹽燒香蔥牛舌心酒釀山螢烏賊 (超好味!)炸蓮藕片大阪木津海鮮丼超足料的海膽蟹味噌甲羅燒(必食!)鰻魚壽司 (朋友話澳洲食唔到咁滑,只能返嚟食)其他我哋覺得一般嘅有:鱈魚白子 (最初見到佢係時令限定,又未食過,所以叫你試吓。不過,我哋有啲後悔。)帆立貝伴魚子醬 (我哋覺得性價比唔高)三文魚加州反卷 (雖然比較普通,但個飯好好味)
鹽燒香蔥牛舌心
酒釀山螢烏賊 (超好味!)
炸蓮藕片
大阪木津海鮮丼
超足料的海膽蟹味噌甲羅燒(必食!)
鰻魚壽司 (朋友話澳洲食唔到咁滑,只能返嚟食)
其他我哋覺得一般嘅有:
帆立貝伴魚子醬 (我哋覺得性價比唔高)
三文魚加州反卷 (雖然比較普通,但個飯好好味)