同朋友講起想食泰國菜,馬上介紹左我一間位於深水埗同太子交界嘅餐廳,平時搭開巴士嘅朋友係楓機街落車就好近🚌 鋪頭比想像中企理同乾淨,最特別採用開放式廚房,仲見到有位靚仔泰藉主廚🥰豬肉碎生菜包採用新鮮豬肉🐷食到材料鮮味,混合香葉、洋蔥同乾蒜等等炒勻,店員更建議加入原塊薄荷葉,令味道更加提升黃咖喱牛柳 $115牛柳肉質軟腍,好入味,咖喱汁惹味,帶微微辛辣感,加上當日有西蘭花、花椰菜、紅蘿蔔、豆角粒同車厘茄煮晒啲咖喱汁,大大增加食菜嘅意欲🥬泰式蝦油蝦炒飯 $95炒飯好有鑊氣,粒粒分明,加入泰式蝦油再配上大蝦,啖啖飯都好香,如果鍾意食辣嘅朋友仲可以問店員拎辣粉,加少少落飯中拌勻,更加好味🤣凍泰式奶茶. 凍香茅茶泰式奶茶比起港式會甜啲,不過食完辣野再飲又啱啱好,仲可以解辣添😆香茅茶味道清新,啱晒食完濃味野可以醒一醒神

豬肉碎生菜包

黃咖喱牛柳 $115

泰式蝦油蝦炒飯 $95

凍泰式奶茶. 凍香茅茶
香茅茶味道清新,啱晒食完濃味野可以醒一醒神