2024-02-17
我同阿女去左間位於港島區西環正宗嘅香港泰國菜餐廳食嘢,真係好正啱口味嘅泰國菜啊!我哋叫咗幾款招牌菜,有泰式炒飯-$88,入面有鮮嫩多汁嘅豬肉同新鮮蔬菜,色香味都好出色。豬肉嘅嫩滑同埋蔬菜嘅清脆口感相輔相成,個炒飯嘅香氣瀰漫喺整間餐廳入面。仲有,我哋仲試咗正宗嘅馬沙文咖喱雞-$78,呢個係一款濃郁而香辣嘅咖喱菜式,雞肉質地鮮美,同咖喱醬一齊食,味道豐富而濃郁。呢道菜嘅風味帶我哋嘅味蕾去環遊東南亞。為咗加啲辣味,我哋亦都叫咗地道正宗嘅冬蔭功湯-$78。呢個湯底又香辣,入面有豐富嘅海鮮同新鮮香草等配料。湯嘅辣味同鮮味相互融合,令人回味無窮。泰式拼盤-$138都係我哋嘅另一個精選,有炸得香脆嘅蝦餅同魚餅,仲有多汁香茅雞翼同炸得酥脆嘅春卷。每款小食都有獨特嘅口感同味道,我哋可以同時品嚐各款小食,同時享受緊彼此嘅交流同歡笑。當甜品,我哋叫咗地道正宗嘅泰式凍奶茶-$48,係一杯涼爽嘅飲品,奶茶嘅濃郁口感同埋冰塊嘅清涼結合埋一齊,帶嚟一種愉快嘅感覺。仲有,我哋亦都試咗色彩繽紛嘅泰式龍冰-$48,一款口感綿密,味道豐富嘅冰品,絕對係消暑嘅最佳選擇。整頓餐費總共係約500蚊。呢個美食之旅唔止俾我哋享受到泰
整頓餐費總共係約500蚊。呢個美食之旅唔止俾我哋享受到泰國菜嘅美味,都令我哋更加親近彼此。呢個難忘嘅時刻,我哋係美食陪伴之下,共創咗好多美好嘅回憶啊!