2009-11-14 127 瀏覽
lunch 與同事食餃子, 點知是個恐怖經歷.細細地的一間鋪本來不是問題, 香港有很多用心經營的小店都表現出色, 問題在於經營者的運作方法.一進鋪, 看見地下是濕滑滑的, 食客行出行入, 店員根本沒意識去拖一拖塊地, 未食已經唔開胃啦. 落單無耐, 見有個阿姐拖個鐵筒出來. 我心想: 你呢個繁忙時候拖個垃圾桶出來攪邊科呀? 接住, 阿姐小心翼翼撥開筒上膠袋, (註: 有部分膠袋浸左落筒入面嘅液體)兩隻手拿住個杯一手就浸落個筒去 "畢"豆漿. 吓? 豆漿! 等我仲以為係個垃圾桶. 後來, 我同事話見到阿姐有隻手指插落杯豆漿度. OMG!坦白講, 那一刻, 如果我自己一個人的話, 我會走. 但又唔知同事會覺得唔好意思, 先繼續食落去. 食食下, 仲見到有隻蚊仔飛來飛去. 真係好唔掂. 餃子味道都是一般吧, 價錢ok, 中環食碗麵26元不算貴. 但我想我不會再去第二次.
lunch 與同事食餃子, 點知是個恐怖經歷.

2009-11-13