2024-01-29 103 瀏覽
今次嘅飲食之旅帶我哋嚟到一間話咗俾你知係賣京菜嘅地方,真係有啲得意🎉。一入到門就聞到陣陣麵粉同肉香嘅誘惑,個肚都即刻叫晒起嚟。首先試咗津菜餃子,籽籽碌碌咁上檯,個皮薄嘅啱啱好,啖啖肉,卜卜脆,咬落去嘅時候就真係有種「餡料爆棚嘅感覺」,豐富得嚟唔肥膩,真係話得上係小巷深處嘅美味。再嚟,個翠玉豆餃更加出奇制勝,清新爽口,啲豆香味足夠但又唔攝嚇人,真係屋企人都一讚👍!唔好以為得餃子先至正,驢打滾話你知,呢玩意兒也多頗有底蘊嘅,外皮Q彈,甜度恰到好處,配合上內裡面嘅紅豆沙,叫人食咗心都暖笠笠。幾款選擇之下,可能就是湯麵略顯平庸啲,不過影響都唔大,因為餃子已經攞晒全場嘅掌聲👏。總結下,拎幾隻餃子,蘸點酢,喉嚨一吞,味蕾頓時舞起來。真係這家店嘅食物,叫人回味無窮,下次仲想試下果啲咩素餃。記得過黎啜一啜,真係實在喎!

2018-05-23 2144 瀏覽
午餐諗唔到食乜,求其入左一間唔洗排隊。算坐得幾寬敞。自己叫咗手撕雞拉麵,覺得好一般,雞肉有啲硬,個湯係豉油撈水,個面有啲淋,啲青瓜係冰凍。。。好似每一樣嘢都唔夾大家咁,格格不入,都幾唔好食。朋友叫咗個餃子 我無試,不過佢話一般另一個朋友都係叫手撕雞,不過係冷麵。好啲嘅加咗麻醬,但其實都係麻麻地。。。不過佢價錢中環lunch 嚟講唔算貴囉,又唔洗等位,可以諗下囉。。。
午餐諗唔到食乜,求其入左一間唔洗排隊。算坐得幾寬敞。

朋友叫咗個餃子 我無試,不過佢話一般

2010-11-02 2148 瀏覽
前個星期日, 小妹子同朋友行完中環, 覺得肚仔餓, 就同朋友仔搵D野醫肚.佢就帶左我去食北京王府水餃.睇個名就知應該水餃係招牌菜, 無錯, 依間野水餃款式好多, 連D呀姐既服務態度都幾好架~坐底左, 就開始叫野食~首先叫左個小食拍黃瓜, OK啦...都爽口既, 15蚊都幾大碟~另外主菜就梗係叫水餃啦~水餃就30幾蚊左右, 就10粒, 可以雙併既都~我就叫左鮮蝦帶子韮黃餃,用料十足, 蝦同帶子都新鮮,抵食~而佢既茴香鮮肉餃, 味道好特別..但由於茴香味濃, 我就覺得一般..但朋友仔就中意食

坐底左, 就開始叫野食~

首先叫左個小食
拍黃瓜, OK啦...都爽口既, 15蚊都幾大碟~

另外主菜就梗係叫水餃啦~
水餃就30幾蚊左右, 就10粒, 可以雙併既都~
我就叫左鮮蝦帶子韮黃餃,

用料十足, 蝦同帶子都新鮮,抵食~
2010-10-24
很久沒有食過水餃了,懷念當年在北京街頭食水餃的滋味,今晚就到了北京王府水餃吃餃子 發覺這間店的食物價錢一點都不貴兩個人食飯,只能叫了: (1) 鮮肉韮菜餃10隻- 韮菜很香,豬肉鮮甜,餃皮很薄,好有北京地道街頭水餃的味道(2)芝麻醬冷麵- 係咁熱的天氣,最好就是吃冷麵了! 雖然這個芝麻醬冷麵的配料只得青瓜絲及一隻鹵水蛋,但是也非常好味,消暑極品(3)鬆花蛋豆腐 - 鬆花蛋即是皮蛋,豆腐鮮嫩爽滑 很清新的冷盤,清熱生津

發覺這間店的食物價錢一點都不貴

兩個人食飯,只能叫了:
(1) 鮮肉韮菜餃10隻

(2)芝麻醬冷麵
- 係咁熱的天氣,最好就是吃冷麵了!

(3)鬆花蛋豆腐
- 鬆花蛋即是皮蛋,豆腐鮮嫩爽滑 很清新的冷盤,清熱生津
芝麻醬冷麵
鮮肉韮菜餃
鬆花蛋豆腐
芝麻醬冷麵
鮮肉韮菜餃
鬆花蛋豆腐
2009-12-03 863 瀏覽
昨天晚饭本来想去北京楼吃烤鸭,结果full咗,就走到王府去吃。听说之前一天两家都没开,昨天就开了一家,不过好像换了主家,变得非常难吃。点了鸡丝粉皮,蒜泥白肉,炸酱面,津菜饺和羊肉饺。想点炒菜说不做了,想点豆浆说卖完了。鸡丝粉皮和蒜泥白肉很快就上了,两盘黑乎乎的东西,鸡丝粉皮看不到鸡丝,只有两块像是别人吃剩的鸡骨头,蒜泥白肉就更不用说,像是放了几个月的,又黑又硬……后来上了炸酱面,一盆面半盆水……等两盘饺子上来的时候都已经没有了胃口。一口咬下去里面都是烂烂的肉,吃了两口就恶心得决定换下家。这样的店还好意思继续开,真是个笑话。

后来上了炸酱面,一盆面半盆水……

这样的店还好意思继续开,真是个笑话。
2009-12-02
2009-11-28 599 瀏覽
要到蘭桂坊睇嘉年華, 路經見唔多人等位入去試吓, 覺得味道一般餃子, 唔喺講到咁好食. 份量唔多, 價錢貴咗啲.海參三鮮餃-OK唔覺有海參素餃-OK餡料有點太濕拍青瓜-好食雞絲粉皮-勁失望份量少而唔多好食豆漿一般無豆味好在唔甜最失望冷氣機啲水無人理, 扲豆漿嗰張膠袋非常污糟, 早啲見到都唔會叫.....
海參三鮮餃-OK唔覺有海參
素餃-OK餡料有點太濕
拍青瓜-好食
雞絲粉皮-勁失望份量少而唔多好食
豆漿一般無豆味好在唔甜
2009-11-07
  • 拍青瓜
2009-11-23 248 瀏覽
前幾日天氣幾冷, 自然買料做火鍋.連買了2 日 (也代朋友買) 生餃子, 至愛京葱羊肉餃 - 有小小肉汁, 羶味可接受 (我本來就食羊), 比較貴的是它同豆苗豬肉餃 (很多菜很小肉) 和 海參三鮮餃 (海參碎/蝦仁) ($4x/打), 味道ok, 其他普通的鮮肉津菜餃 ($3x/打) 一般, (沒有買西紅柿餃-因為蕃茄炒蛋我種意食, 但包餃子放湯-以前試過但覺得有點合不來).其驢打滾($15/2件) - 做得幾好味, 豆莎餡捲得厚而且似自己煮的效果, "好沙", 有豆粒, 加了芝麻, 最重要係不甜.雞絲粉皮 - 可能天氣太冷, 外賣之後 - 粉皮黏成一個立體碗狀 - 沒法分開.......
前幾日天氣幾冷, 自然買料做火鍋.

(非會員)
2009-11-23 120 瀏覽
lunch 時間同同事去吃等左好耐先有位其實d野食唔太貴@中環係唔抵吃!叫果樣無果樣最後叫左青瓜, 餃子 同 鹵蛋青瓜: 好似用清水煮完就拎出黎餃子: 唔好吃, 兼且我叫豆苗餃only (10粒), 但係撈左幾款唔同餡俾我地鹵蛋: 好似冰咁凍過分ge係, 個環境已經好迫, 坐左0係茶水檔隔離, 好dirty跟住有個老waiter好大力咁將杯茶掉落個桶我同事俾果d污糟水彈到半個身都係一句唔好意思都無剩係俾d紙巾我地一定一定唔會再去吃野!
lunch 時間同同事去吃
等左好耐先有位
其實d野食唔太貴@中環
係唔抵吃!
叫果樣無果樣
最後叫左青瓜, 餃子 同 鹵蛋
青瓜: 好似用清水煮完就拎出黎
鹵蛋: 好似冰咁凍

跟住有個老waiter好大力咁將杯茶掉落個桶
我同事俾果d污糟水彈到半個身都係
一句唔好意思都無
剩係俾d紙巾我地

一定一定唔會再去吃野!
2009-11-16
2009-11-14 122 瀏覽
lunch 與同事食餃子, 點知是個恐怖經歷.細細地的一間鋪本來不是問題, 香港有很多用心經營的小店都表現出色, 問題在於經營者的運作方法.一進鋪, 看見地下是濕滑滑的, 食客行出行入, 店員根本沒意識去拖一拖塊地, 未食已經唔開胃啦. 落單無耐, 見有個阿姐拖個鐵筒出來. 我心想: 你呢個繁忙時候拖個垃圾桶出來攪邊科呀? 接住, 阿姐小心翼翼撥開筒上膠袋, (註: 有部分膠袋浸左落筒入面嘅液體)兩隻手拿住個杯一手就浸落個筒去 "畢"豆漿. 吓? 豆漿! 等我仲以為係個垃圾桶. 後來, 我同事話見到阿姐有隻手指插落杯豆漿度. OMG!坦白講, 那一刻, 如果我自己一個人的話, 我會走. 但又唔知同事會覺得唔好意思, 先繼續食落去. 食食下, 仲見到有隻蚊仔飛來飛去. 真係好唔掂. 餃子味道都是一般吧, 價錢ok, 中環食碗麵26元不算貴. 但我想我不會再去第二次.
lunch 與同事食餃子, 點知是個恐怖經歷.

2009-11-13
2009-10-26 104 瀏覽
之前曾經跟男友和他媽媽一起吃過印象中還不錯的呀怎麼今天再去水準下降了這麼多我點了鮮肉翠綠豆水餃面男友要了海參三鮮水餃面水餃還算ok..怎麼面和湯底完全不及格湯底淡如水只是數月之隔水準低太多了
之前曾經跟男友和他媽媽一起吃過
印象中還不錯的呀
怎麼今天再去水準下降了這麼多
我點了鮮肉翠綠豆水餃面
男友要了海參三鮮水餃面
水餃還算ok..
怎麼面和湯底完全不及格
湯底淡如水
只是數月之隔水準低太多了
2009-10-26
2009-10-26 131 瀏覽
半山美食遊的首站定於王府, 這店曾接受不少雜誌和飲食節目訪問, 招牌菜正是人手包製的餃子。 差不多三時才來到已不用等位, 但需要搭檯, 由夾雜北方口音的店員招呼坐下, 說話大聲, 但不是沒禮貌的。 店子只有十多張細檯, 座位全集中在一邊, 與廚房距離很近, 站起來已看到有人在包餃子、切材料。 炸醬拌麵$29: 賣相不俗, 配料分明, 麵包彈牙煙韌, 醬料黑黑的令我想起韓國的炸醬麵, 甜甜的, 無辣味, 豬肉粒夾雜少許肥肉, 加上爽脆的芽菜、蘿蔔蓉和青瓜絲, 感覺清新。 京葱羊肉餃$19/5隻: 餃子可叫全份或半份, 多人來的話可試勻所有口味了。水餃是烚熟並非放湯的, 皮算薄, 可看見內裡的餡料, 每隻都很飽滿脹脹的。雖已加入京葱, 但仍可吃到頗濃的羊羶味, 肉汁豐盈, 滿足到我這個羊癡, 但媽媽吃過兩隻後便投降了。 鮮肉津菜餃$16/5隻: 即是平時常吃的紹菜, 煮過後仍保持鮮嫩爽甜, 豬肉餡一樣鬆軟多汁。 驢打滾$15: 某程度上我是為了這小吃才來的, 一直想試下正宗北京口味的驢打滾是怎樣的。說真的, 樣子不甚吸引, 糯米皮裹入紅豆蓉、芝麻、桂花, 外面再沾些黃豆粉, 這個配搭出奇地

, 但媽媽吃過兩隻後便投降了。

驢打滾$15: 某程度上我是為了這小吃才來的, 一直想試下正宗北京口味的驢打滾是怎樣的。說真的, 樣子不甚吸引, 糯米皮裹入紅豆蓉、芝麻、桂花, 外面再沾些黃豆粉, 這個配搭出奇地好
, 不會甜到膩, 餡料不會死甜, 份量剛好, 只是外皮比我像中結實不夠煙韌。
京葱羊肉&鮮肉津菜餃
津菜餃裡面
驢打滾
炸醬拌麵
京葱羊肉&鮮肉津菜餃
津菜餃裡面
驢打滾
炸醬拌麵
  • 羊肉餃、炸醬拌麵
2009-10-11 85 瀏覽
男朋友o黎接放學,唔係太熟中環,真係唔知有咩又平又好食行下行下,見到沾仔記叮! 可以試下喎! 又平平 點知行到埋去,見到 d 枱已經鋪晒布,原來已經過了營業時間,真失望 走過一點,見到阿蘇張大相呢間是一間北京食店阿蘇介紹應該不錯吧!嗯,我都蠻喜歡食餃子的 點了蕃茄蛋餃和韭菜餃(各 5 隻),加雞絲粉皮先來雞絲粉皮,不是食開的麻醬,味道一般,且份量少,$3x,有點被騙的感覺 到主角出場,蕃茄餃入面有我最討厭的芫茜呀!!! 我喜歡食韭菜餃,韭菜好香服務不錯!
男朋友o黎接放學,唔係太熟中環,真係唔知有咩又平又好食
行下行下,見到沾仔記
叮! 可以試下喎! 又平平

走過一點,見到阿蘇張大相
呢間是一間北京食店
阿蘇介紹應該不錯吧!
嗯,我都蠻喜歡食餃子的

點了蕃茄蛋餃和韭菜餃(各 5 隻),加雞絲粉皮

到主角出場,蕃茄餃入面有我最討厭的芫茜呀!!!

我喜歡食韭菜餃,韭菜好香

服務不錯!
2009-10-02
(非會員)
2009-10-05 56 瀏覽
中秋節先到中環醫肚,然後去上環買燈籠。想起阿蘇介紹過此間店,便去試吓。叫了十隻「是日精選」(西葫蘆鮮肉)。等了一會還未到,阿姐話是即叫即包,所以要耐的。餡料新鮮和多肉汁,最特別是個皮,薄得未有彈性。我們外買了京葱羊肉及是日精選各一打。老闆很耐心教我們如去處理。還告訴我們西葫蘆便是脆肉瓜!!京葱羊肉的羊味很濃,非常好味。
中秋節先到中環醫肚,然後去上環買燈籠。

想起阿蘇介紹過此間店,便去試吓。

餡料新鮮和多肉汁,最特別是個皮,薄得未有彈性。

京葱羊肉的羊味很濃,非常好味。
2009-10-03
2K
2009-09-25 56 瀏覽
23-9-2009上次入錯了另一間「王府」餃子店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1938440), 今日 lunch 想食餃子, 嚟了呢間. 想食的蕃茄蛋餃子原來要夜晚先有, 退而求其次, 叫了一客鮮肉津菜餃 ($32), 加杯「低糖豆漿」($5).先嚟豆漿, 質地稀如水, 豆味薄, 甜度係「無糖」的程度, 合埋眼飲的話, 係會估唔到乜來的. 蒸的餃子一客 10 隻, 皮算薄, 亦食得出係新鮮製, 不過我覺得有點太濕; 餡料豬肉多過津白碎, 肉/湯汁一般, 鮮味亦一般, 味道實在一般.鋪位細小, 阿姐們亦幾粗聲姐氣, 不過 10 隻餃子埋單三十幾蚊夠晒飽肚, lunch hour 人多擠迫都唔出奇吧.還是「又係」因為門口的蘇絲黃? @_@"
23-9-2009

還是「又係」因為門口的蘇絲黃? @_@"
2009-09-23
2009-09-04 47 瀏覽
以前係中環番工勁鍾意來食, 雖然有d貴($30-40/10粒), 但真係好鍾意佢夠皮薄餡靚~ 非一般香港餃子店可比...好久不見, 上個月搵晚特別搭叮叮過來回味一o下, 點知.........一入門口已經O左~ 一檯客都無既??? (以前唔會ka wo~)一食落... 皮同餡都差晒... 拌青瓜又唔得...... 可以同王府講聲: Byebye~PS: 離開時發覺對面原來開左間餃子店, 裡面坐滿晒人~ Oh... 我明白了~~~ 下次要試o下先得~ 希望您唔好令我失望la~~~~
一入門口已經O左~ 一檯客都無既
??? (以前唔會ka wo~)
一食落... 皮同餡都差晒... 拌青瓜又唔得......

可以同王府講聲: Byebye~

PS: 離開時發覺對面原來開左間餃子店, 裡面坐滿晒人