2025-01-12 179 瀏覽
收工後媽咪突然通知唔想煮飯,咁一齊出街搵嘢食!今次就揀咗喺坑口東港城嘅泰國餐廳- 泰國婆!餐廳環境闊落,有唔少街坊幫襯!🌟泰國婆炒飯最先被吸引嘅食物,估唔到係呢一個炒飯,相當惹味,用咗臘腸、櫻花蝦、豆角、蛋絲等不同材料。醬油炒飯底鹹香惹味,炒得乾身唔油膩。配上甜甜地肥瘦均稱嘅臘腸,爽口嘅豆角,係會令人食過不停!🌟泰式燒鮮魷魚呢度嘅原隻燒魷魚燒得相當好,新鮮彈牙唔會燒得太乾,燒時用上嘅醬汁食落有啲焦糖香。就咁食已經食到食物嘅原味,想再層次豐富啲可以點埋酸辣汁!🌟泰式燒豬頸肉燒豬頸肉外層燒得香脆,內層保持多肉汁。🌟芒果糯米飯👧🏻認為好食嘅芒果糯米飯,糯米飯要係熱嘅,椰漿要加適量嘅鹽去調味提升甜度同椰香味。呢間嘅芒果糯米飯全做到以上要求糯米飯分為正常糯米和紫米版本,再加上黃豆脆脆,口感更豐富。主角芒果🥭質感清爽滑溜唔會過甜。🌟菠蘿梳打食熱氣野緊係要配返幫清爽嘅飲品!飲品冇落太多糖水,岩曬平時叫少甜既👧🏻!仲有滿滿嘅鮮甜菠蘿🍍,唯一覺得飲品大杯少少會更開心!

🌟泰國婆炒飯

🌟泰式燒鮮魷魚

🌟泰式燒豬頸肉
燒豬頸肉外層燒得香脆,內層保持多肉汁。

🌟芒果糯米飯

🌟菠蘿梳打