2021-02-24 17 瀏覽
22/2/21潮龍清湯腩雖然依家開返晚市,不過家人話想外賣返去食,所以就叫左外賣。我哋叫左招牌泡飯、牛腩牛丸麵同一份潮式腐皮卷。因為係外賣,所以個飯同麵都分湯。先講潮龍招牌泡飯,材料有豬手、牛腩、雜丸、豬膶、紫菜,算足料,泡飯份量都好足,牛腩好入味、牛丸好彈牙,最讚係個湯底,清甜,好正,重點當然係無味精, 唔同個面晚湯架, 真係一款湯for 泡飯晚,鍾意飲湯既人會飲曬,而我就當然飲哂啦。至於牛坑腩拼牛丸麵,牛腩有清甜味,軟硬適中,不愧為專做坑腩既店,牛丸亦好有肉汁,食落感覺幸福~個麵份量充足,咬感一流,值得一試。潮式腐皮卷,$19,抵食,煎炸得啱啱好,香口,配埋酸甜醬,確係唔錯, 值得一試。最後不得不讚, 店家主動分湯上, 返到去整返熱個湯倒落去就剛剛好啦, 細心之舉!
22/2/21
潮龍清湯腩