2018-06-09 715 瀏覽
啤酒脆漿酥炸魷魚圈 $88北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香茅蒜片鮑魚汁扁意粉$188西班牙辣肉腸茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭卷粉伴烤海虎大蝦在灣仔地區放工后想輕輕鬆鬆 happy hour食今晚飯, 選擇亦有唔少。 今晚約咗朋友在告士打道Ember 晚飯。 食餐廳前身是M1bar相信灣仔區上班族唔會陌生。 裝修後變身成更有格調的bar & restaurant。 餐廳樓底很高。 空間感闊落唔會有壓迫感, 落地大玻璃望到出面嘅 馬路和少許遠景。 餐廳內亦有live band。 (Gin, jasmine syrup,elder flower,home made ice-cube)我們各自選了一杯cocktail,我選了 tap sonic,純粹係想型啲, 不過都幾strong。自製冰塊中有elderflower, 感覺很女性化。 但jasmine 嘅 syrup 味道唔太突出。 (Fresh pineapple,Pineapple Juice,Lemon juice & Sprite)另一杯Mocktail 感覺清新。很有夏日色彩, 賣相超靚, 未飲已經好醒神。 用新鮮菠蘿切成長方條再

啤酒脆漿酥炸魷魚圈 $88

Tap Sonic

[Tap Sonic $128] (Gin, jasmine syrup,elder flower,home made ice-cube)
Muisc Tower

[Music Tower $70 HH] (Fresh pineapple,Pineapple Juice,Lemon juice & Sprite)
另一杯Mocktail 感覺清新。很有夏日色彩, 賣相超靚, 未飲已經好醒神。 用新鮮菠蘿切成長方條再砌成層層疊的模式, 玩味得來又有菠蘿肉吃, 幾特別。 鮮檸檬汁和鮮菠蘿汁味道平衡, 清新得嚟唔會太甜。

啤酒脆漿酥炸魷魚圈

[啤酒脆漿酥炸魷魚圈 $88]
雖然是小食但分量頗大, 混入啤酒的脆漿鬆脆又香口, 魷魚圈竟然都頗彈牙柔軟, 惹味非常!

北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香茅蒜片鮑魚汁扁意粉

[北海道鮮帶子煙肉半乾車厘茄芥蘭苗香茅蒜片鮑魚汁扁意粉$188]
晚餐繼續玩味因為菜式名字非常之長。 名字所描述的材料全部有齊。 先試扁意粉, 質地幼滑彈牙, 意粉的汁醬頗有中式雞汁鮑魚味道, 配以西式扁意粉 中西合璧 幾特別。Jumbo size 北海道帶子鮮甜爽彈,
鮮味一流, 啖啖肉非常滿足, 帶子好啱女士們吃完全不會狼狽。

[西班牙辣肉腸茄子半乾車厘茄羅勒蕃茄汁扭卷粉伴烤海虎大蝦]
材料很豐富,色澤鮮豔令人食指大動。 海虎大蝦鮮甜味美,蝦頭還又帶點蝦膏。 所選用的扭卷粉很特別, 長長的通粉型但呈扭捲狀, 煮得軟硬適中, 每條通分都藏著汁醬的精華, 醬汁带濃濃的番茄味和少許辣度, 還有車厘茄乾,茄味濃郁。

餐廳食物質素唔錯而且氣氛讓人放鬆, happy hour小食聚餐好去處。

Muisc Tower
啤酒脆漿酥炸魷魚圈