2022-06-29
好耐冇食過Teppanyaki啦。Cubus呢間山女魚最近好多人推介,一於試下!裝潢貴氣又不失型格,感覺年輕有活力!山女魚分Omakase同鐵板燒兩個areas,兩個areas都劃分清晰,可以感受到兩種截然不同嘅氣氛。食鐵板燒當然要坐喺吧枱,欣賞師傅烹調嘅手勢啦。是晚招待我哋嘅老師傅已經做鐵板燒40多年,經驗豐富,我哋都好期待呢餐呢!鐵板燒二人前晚餐($1980)前菜日式沙律香煎南非鮑魚用上矜貴嘅南非鮑魚,Size超巨型,師傅燒到啱啱好,肉質好腍,鮮味濃郁,配搭鮑魚肝醬,鮮味加倍!我亦都好鍾意食伴碟嘅黃椒,甜甜地,同鮑魚意想不到地配合!鐵板大虎蝦/鵝肝套餐本身係鐵板大虎蝦,但因為我對蝦敏感,所以師傅就貼心地幫我改成鐵板燒鵝肝。鵝肝燒至表面焦脆,內裡軟滑豐腴,配搭黑醋汁及無花果減輕膩感。多士脆卜卜,同軟綿嘅鵝肝一齊食,口感好有對比!朋友嘅大虎蝦好吸引呢!日本帶子燒帶子好厚身,燒至表面金黃,內裡柔軟,食落好有鮮味!底下墊有甜甜嘅紅椒蓉,並以矜貴嘅魚子醬同海膽作點綴,貴氣十足。鐵板白鱈魚魚皮煎到脆卜卜,鱈魚肉則嫩滑油潤,好食!美國牛肉薄燒師傅先將蒜蓉炒香,然後輕煎牛肉數秒,三兩下手勢師傅就用
裝潢貴氣又不失型格,感覺年輕有活力! 山女魚分Omakase同鐵板燒兩個areas,兩個areas都劃分清晰,可以感受到兩種截然不同嘅氣氛。
鐵板燒二人前晚餐($1980) 前菜 日式沙律 香煎南非鮑魚
用上矜貴嘅南非鮑魚,Size超巨型,師傅燒到啱啱好,肉質好腍,鮮味濃郁,配搭鮑魚肝醬,鮮味加倍!我亦都好鍾意食伴碟嘅黃椒,甜甜地,同鮑魚意想不到地配合! 鐵板大虎蝦/鵝肝
套餐本身係鐵板大虎蝦,但因為我對蝦敏感,所以師傅就貼心地幫我改成鐵板燒鵝肝。鵝肝燒至表面焦脆,內裡軟滑豐腴,配搭黑醋汁及無花果減輕膩感。多士脆卜卜,同軟綿嘅鵝肝一齊食,口感好有對比! 朋友嘅大虎蝦好吸引呢! 日本帶子燒
帶子好厚身,燒至表面金黃,內裡柔軟,食落好有鮮味!底下墊有甜甜嘅紅椒蓉,並以矜貴嘅魚子醬同海膽作點綴,貴氣十足。 鐵板白鱈魚
魚皮煎到脆卜卜,鱈魚肉則嫩滑油潤,好食! 美國牛肉薄燒
師傅先將蒜蓉炒香,然後輕煎牛肉數秒,三兩下手勢師傅就用燒牛肉將香蔥同蒜蓉通通卷起。俐落的推、撥、炒、灑鹽,好一場『表演』。味道同分量都剛剛好,配少少wasabi味道更加提升,食完唔會太飽膩。 時令野菜
色彩繽紛,有芽菜,椰菜,金菇,蘿蔔條及青椒等,炒得甚有鑊氣,份量都好足! 炒飯
鐵板燒嘅重點當然係炒飯啦!鐵板燒即炒,好有鑊氣。飯粒粒粒分明,每粒飯都沾滿蛋汁同材料,香氣撲鼻! 湯品 甜品 最後送上麵豉湯及雪葩,滿足嘅一餐!