2025-01-27
已經係三訪La Paloma ,每過一段時間想食西班牙菜,就會諗起呢度!呢度依然人氣十足,平日都座無虛席,職員服務照舊非常友善殷勤,係香港其中一間好鍾意嘅西班牙餐廳!La Paloma新岀咗2款tasting menu,由於Sexy Chef Menu 好多tapas都試過,就點咗Premium Set ($588p.p)試下!有6款tapas+自選paella(Lobster paella除外)+2款甜品,呢個set嘅Tapas主要係海鮮,所以好岩鍾意食海鮮嘅我哋呢!Iberico ham with crispy tomato bread呢度嘅黑毛豬火腿絕對係餐廳必食,全部都係即切,肉質油潤,入口甘香!烤得香脆嘅多士都係highlight,塗上新鮮蕃茄蓉,清新開胃!Oyster with sherry mary sauce 生蠔肥美飽滿,海水味濃,混血瑪莉雞尾酒,餘韻十足。Ham Croquettes 炸得薄脆Scallop on fire 店員即場點火,極有視覺效果。帶子有4厚片,加埋龍蝦汁同伊比利亞火腿粒一齊煮,增添鮮味。Red prawn “ajillo” style其實最主要
Oyster with sherry mary sauce
生蠔肥美飽滿,海水味濃,混血瑪莉雞尾酒,餘韻十足。
Ham Croquettes
炸得薄脆
Scallop on fire
Red prawn “ajillo” style
其實最主要係為咗呢道tapas!超好食!紅蝦鮮味十足又充滿蒜香,正!
Crispy Slow Roasted suckling pig
乳豬皮脆肉嫩,毫不嚡口。
Main Course
可以在paella一頁仼揀(除咗Lobster paella),由於之前已經食過2款 paella ,所以今次就點咗西班牙短麵,Size應該比單點略小,但食咗咁多道tapas 都好夠了!西班牙短麵吸收咗高湯嘅精華,味道鮮甜,如果多啲海鮮就更好啦!
Desserts:
Basque Burnt Cheesecake
比較實淨,唔會太流心,但芝士味好濃
Churros
炸得香脆,甜度適中,如果另外配有朱古力醬就更加香濃啦。