招聘中
$16,000-$18,000
月薪 (面議)

火土燒肉

Hearth Yakiniku by ATUM
📍 火土燒肉 Hearth Yakiniku by ATUM尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓314號舖近排返工真係忙到飛起,朋友知道後想好好慰勞下我,於是事先book定一間近來人氣高企嘅日式燒肉店—火土燒肉,希望好氛圍、好嘢食可以令我心情變好。我一向都鍾情食日式燒肉,但無估到呢間餐廳可以將我對日式燒肉嘅喜愛再加多幾分!主要係因為環境令人好投入,坐喺八角形嘅矮櫈、坐住露營凳仔、用露營餐具器皿用餐,真係非常獨特嘅體驗。餐廳有推出二人套餐,有齊前菜主食飲品等,都好經濟實惠,不過單點餐牌有更高自由度,所以今次一於先單點試試,下次再嚟幫襯佢嘅套餐。 💰$48月見醬燒飯糰 🍙醬燒飯糰上碟時已燒至可即食狀態,所以唔洗再落爐燒,飯糰表面燒得焦香,口感半脆半煙韌,醬汁濃厚,刺穿蛋黃沾住食,真係好開胃! 💰$82月見雞肉棒 🍢免治雞肉棒係日本串燒嘅招牌菜,但喺燒肉店食,就真係第一次見。雞肉棒需要落爐燒至金黃,再沾配蛋黃同照燒汁,至還原至正式日本風味嘅雞肉棒!雞肉棒帶有雞軟骨口感,即燒做至外脆內嫩,再配埋蛋黃同醬汁,果然無得輸。 💰$368豬雞特選拼盤 🍱拼盤有六款不同部位嘅豬肉同雞肉,分別有三款豬肉
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館3樓314號舖

💰$48
月見醬燒飯糰 🍙

💰$82
月見雞肉棒 🍢

💰$368
豬雞特選拼盤 🍱
拼盤有六款不同部位嘅豬肉同雞肉,分別有三款豬肉:伊比利亞豬肋條、豚五花、松阪豬頸肉;三款雞肉:雞胸軟骨、雞腿肉、鷄翼,每款口感都各有千秋,燒嘅所需時間都不一,大家可按喜歡嘅程度燒唔同部位嘅肉。我自己就最鍾意豚五花,當燒至兩邊金黃焦香後,脂肪近乎入口即化,仲可以沾少許燒肉汁或紅酒汁調味,油滋滋,超好味!

💰$88
醬油帆立貝 🐚
醬油汁浸住三大隻新鮮帆立貝,以錫紙兜呈上,方便成個直接燒。帆立貝肥美,口感鮮嫩,配上有牛油香嘅醬油,啖啖鮮味,令人難忘。溫馨提示,記住帆立貝唔洗燒太耐,免得燒到老晒呀!

💰$88
松葉蟹肉蟹膏拌飯 🦀
松葉蟹肉蟹膏拌飯相當足料,有大量蟹肉絲,蟹膏亦俾得唔手軟,飯面仲有赤鵪鶉蛋黃點綴,賣相一流!店員推介先放喺爐上燒6至8分鐘,攪拌後再燒一陣,就可以食到蟹味濃香,又帶有飯焦嘅bibimbap。

💰$98
開心果雪山冰 🗻
要令心情大好,食開心果甜品就實無衰!唔好以為冰點味道會好淡口,如果好似火土咁高質嘅餐廳,真係可以將冰點都做得好出色!開心果碎係呢個甜品嘅重點,除咗增加口感之外,香脆嘅開心果碎令整個甜品嘅開心果味更上層樓。雪山冰份量唔細,兩個人食都有少少吃力,多幾個人食就多幾份快樂,絕對值回票價。
  • 松葉蟹肉蟹膏拌飯
  • 月見醬燒飯團