2018-06-11 2892 瀏覽
以前去九龍城,多數是去機場,所以好懷念以前好似見到一隻大鵬鳥係頭頂飛過的情境,自從機場搬走之後,已經甚少踏足九龍城。今次再去,係因為朋友有好介紹食好野,佢話我唔去就會後悔一世,講到咁誇張,咁真係點都要一試啦。去到目的地,坐低當然要飲杯靚茶,望吓裝修,感覺有點客棧既味道。坐近窗口可以望見街道,九龍城雖然再沒有大鵬鳥飛過頭頂的聲音,但四週還有很多的樓宇衹有四至五層高,保留着以前九龍城的獨特風格。首先上枱是螺頭燉竹絲鷄($68),用淮山杞子,薑,瘦肉和螺頭加入竹絲雞燉至少三至四小時,啖一口清湯,感覺所有食材的精華全溶化於湯內,螺頭燉竹絲鷄滋補味濃,绝對值得一讚。懷舊古法焗鷄蛋蒸魚腸($128),很少食到滿意的鷄蛋焗魚腸,一係焗得太乾,一係就魚腸太腥,一係就太多蒜頭兼水氣多,其實這款菜式,魚腸和鷄蛋絕對是價廉物美兼營養價值極高的食材,就衹是烹調的工秩繁複,烹調得好與否,就真要看看厨師的功力了。但這道鷄蛋焗魚腸時間焗得剛剛好,不太乾亦不太濕,用匙羹撈開即聞到鷄蛋魚腸的香味,不腥不苦。我喜歡灑少許胡椒粉於蛋面上,不因為怕腥,衹因為我喜歡胡椒粉的味道。很出色的紅燒乳鴿($50/隻),記得童年時去沙田

很出色的紅燒乳鴿($50/隻),記得童年時去沙田食乳鴿是一件十分雀躍的事,但成長後反而對食乳鴿有點抗拒,因通常是用手代替筷子才能好好品嘗整隻乳鴿,但食後整隻手總是油腻腻的,但當看見友人一邊食一邊讚,當然唔執輸,即時手到拿來把半隻乳鴿放入口中啖真味道,乳鴿燒得皮脆肉嫩,味道香口兼juicy,怪不得友人食到啫嗜聲,真的值得推介。

最後再嚟大大碟的土鄉煑糕蟹,糕蟹蟹味濃郁兼且多膏,加入苷荀,西芹,蒜頭和羗,草菇,蝦乾作湯底,湯底清甜,再放銀針粉一起烹煑食用,既飽肚又好味。

其實要食好野,九龍城絕對是其中心水之選。
2018-06-10