2024-01-10
喺香港除咗日本嘢多,韓國其實都好盛行,喺尖沙咀直頭開到成行成市其中呢間韓國餐廳,非常有空間感一開頭會用幾碟前菜招待我地,豆腐挺身,又滑又彈口。泡菜大大片,醃得好入味。醃蝦大根浸到好腍,醬汁同蝦嘅鮮味好夾仲有豆角同午餐肉,好多姿多彩想數韓國出名食乜,好少人第一就數到麵呢碗海鮮拉麵,用嘅比一般拉麵更粗身,唔會變腍但又好索汁,海鮮湯底用大量泡菜熬製,有大量海鮮如青口、魷魚、蝦蟹等等,鮮辣香縈繞不斷,尤其蟹肉極度鮮嫩,滑到你唔信另外炸醬麵更係韓劇食品必備,胃弟話呢間炸醬麵同喺韓國食嘅一模一樣,都係咁地道醬汁夠稠密,落咗好多洋蔥吊味,美味非常唔嚟食唔知,原來韓國都有糖醋骨,整法同我地平時食嘅好唔同,唔係紅噹噹,而係用蘆薈、菠蘿、木耳同甜椒炒埋一齊,醬汁透透地,豬肉質感比較鬆綿呢度仲有得燒肉,一個set可以一次過食到牛肋肉同五花肉,開頭胃弟燒到雞手鴨腳,老闆娘就走過嚟好純熟咁幫我地燒燒到金黃香脆,教埋我地點咩醬食可以點大醬、燒汁同麻醬食,感覺出名食唔到呢種醬味,好香好特別仲可以配蒜漬、紅薑、洋蔥片同泡洋蔥絲一齊食,款款滋味無窮,又有驚喜
其中呢間韓國餐廳,非常有空間感
仲有豆角同午餐肉,好多姿多彩
想數韓國出名食乜,好少人第一就數到麵
醬汁夠稠密,落咗好多洋蔥吊味,美味非常
燒到金黃香脆,教埋我地點咩醬食