2018-10-24
對於喜愛芋圓嘅我地,見到西環有新開嘅甜品鋪有個好足料嘅芋圓,當然要嚟食吓啦~🍡黑糖芋圓仙草 $38哩個芋圓數埋數埋總其有十種材料,包括:芋圓、地瓜圓、紫薯圓、小丸子、珍珠、水晶珠、西米、黑糖條、仙草同埋台灣黑糖。另外仲可以揀配德國忌廉或者港式花奶嚟食,我地就揀咗花奶~事不宜遲,係時候淋落去啦~撈勻碗芋圓後,我地就馬上試吓入口到底邊樣配料最搶眼~第一樣感受到嘅當然係黑糖底,配埋花奶提味,入口特別香滑。之後當然唔少得最大件又有口感嘅仙草啦。但下一樣估唔到嘅係黑糖條比各式圓類搶眼,好似啫喱咁match番個黑糖底。終於食到三款圓啦,可惜係啲圓煙軔得嚟唔得彈牙,喺彈牙方面小丸子反而更出色。就成碗芋圓嚟講,佢唔會過甜,配合得都算恰到,係唔錯嘅~🌋華田熔岩心太軟配乳酪雪糕 $52個華田心太軟拎出嚟時都未上枱就已經聞到非常香濃嘅阿華田味!伴隨住哩份咁吸引嘅香味,我地係時候剷開個心太軟啦!一剷開,朱古力醬就有如哩個心太軟之名咁,好似熔岩咁湧出嚟,賣相給力!但可惜朱古力好快蓋過咗華田味,大概因為佢地大家都有可可成份,融合得太好了吧~不過配埋旁邊嘅乳酪雪糕,馬上為濃濃嘅朱古力味帶番啲清新感覺,唔怕越食越膩
🍡黑糖芋圓仙草 $38
撈勻碗芋圓後,我地就馬上試吓入口到底邊樣配料最搶眼~
🌋華田熔岩心太軟配乳酪雪糕 $52
一剷開,朱古力醬就有如哩個心太軟之名咁,好似熔岩咁湧出嚟,賣相給力!但可惜朱古力好快蓋過咗華田味,大概因為佢地大家都有可可成份,融合得太好了吧~不過配埋旁邊嘅乳酪雪糕,馬上為濃濃嘅朱古力味帶番啲清新感覺,唔怕越食越膩~不過唔知係咪一甜一酸比較太大,食完心太軟之後就會覺得個乳酪雪糕有啲過酸。
整體嚟講,如果好似我地咁為咗芋圓去食,可能會有啲失望,唔至於會好驚喜~