2016-09-22
呢一晚,星期二的7點幾,我們2人在這裡吃壽司,是我吃得非常委屈的一次,我以後都唔會再光顧一壽司。用「委屈」呢個字眼,絕對唔過分。我人生第一次俾個侍應(短髮瘦女人)話我「離普」!先講講食物方面,今次去食,只是order壽司及刺身,叫了大概10樣野食(被強迫的),出奇地每一款都很難吃。我不是咀刁,亦不是用高級居酒屋的角度來品評他們的食物。總之就是由刺身,到壽司飯,都不好吃。令我們特別驚訝的是「火炙黑淑牛油帆立貝壽司」,火炙是用火槍燒過的意思吧。但當我們望見那舊壽司,大家都覺得"應該係師傅唔記得燒~!?",再仔細看看,隻帆立貝有一點點濃,即是已經火炙過的!明白了!一壽司的「火炙黑淑牛油帆立貝壽司」,只是將帆立貝壽司火炙完後,放dd黑淑,再加一塊仔雪硬的牛油在上面。咁應該改名為「火炙帆立貝壽司另加黑淑及牛油」啦......見到賣相已經極度失望,食埋落口,冷冰冰,都唔似火炙壽司。公道D,有一款尚算合格的,就是「火炙左口魚邊壽司」,燒過後的左口魚邊,食落香口,有少少魚油溶出來,不錯。除此之外,我們都是例牌order三文魚壽司,白吞拿魚壽司,飛魚子軍艦......連這些最普通、最經典的壽司,全部都唔
除此之外,我們都是例牌order三文魚壽司,白吞拿魚壽司,飛魚子軍艦......連這些最普通、最經典的壽司,全部都唔好食。D壽司飯又散,又無乜調味過,簡單來說就是食壽司無壽司味。而且,壽司上面刺身,例如三文魚,因為唔夠新鮮,肉質太淋,食落無咬口,完全唔覺咬緊塊三文魚。咁唔好食,仲點會order第2轉呢,唔駛錢都唔想食啦。但我們沒有向侍應投訴過食物唔好食,只打算埋單走,去另一間食。
委屈的經過:話說我們2人,跟鄰坐的2人,兩枱都打算埋單,一位短髮瘦削的女侍應行到電腦前check我們的單,她站在距離約10個身位遠,向鄰邊的2人枱大聲地說:「你地食左(印象中)百五蚊左右ja wo~」再同我們枱講「隔離仲離普~!!食左九十幾蚊~」。首先,食得少錢=「離普」嗎?第2,隔咁遠、咁大聲講我地食左幾錢做咩?有咩意思呢?噢~!那一刻才知道原來一壽司有最低消費每人$90!!!!!
當個女侍應咁無禮貌時,我都盡可能忍住,唔勞嘈,同佢講,我們真係唔知道最低消費每人$90,佢就話「我地門口同事一定有講wo~」但實程果個帶位的,帶我地幾個人去幾張枱,背著我,我又行得後,佢講左D咩真係聽唔到。同人講野應該要望住人地對眼麻!!不過,去到枱時,有另個女侍應跟我們說「用餐時間個半鐘,有無問題?」「無」就是這樣,沒多沒少,完全唔知一壽司有最低消費。哇~~~~~~~~佢埋單一刻先講,真係肉隨砧板上。講真,連茶餐廳(如有)最低消費,都會白紙黑字在每張枱上寫到明啦,有些餐廳會在門口貼告示,清清楚楚,但一壽司無!!!!
我地因為唔想再中伏,加上有少少飽,叫碟貴價刺身($92三片)<<凍到似冰塊
極級吞拿魚刺身