2021-11-01
DONKI 係香港新開咗全球首間迴轉壽司店 SEN SEN SUSHI 鮮選壽司,咁大件事緊係要嚟朝聖下。今日係餐廳首個週末日,我十點十分左右已經到達餐廳取票,當時已經好多人排隊了。十點半左右已經截咗飛(停止取票),比壽司郎仲要誇張😆,最後等咗接近兩個鐘有得食🤭值唔值得等?🤭勝在有Donki 比你行下,同埋係門口等候區可以睇到即場劏魚,等大家唔使等得咁悶😂餐廳提供兩款醬油龜甲萬二段熟成生醬油(鮮味突出)丶九洲醬油(味道偏甜)。我自己就鍾意九洲醬油,感覺冇咁鹹,帶少少甜味,食完唔會覺得好口乾,唔錯。壽司鮮選壽司嘅壽司款式,同壽司郎差唔多,甚至乎一樣😂😂 食材嘅新鮮度都唔錯,飯嘅質素我覺得都唔錯,但手握壽司啲飯好易散🤷♂️吞拿魚醃黃蘿蔔小卷有驚喜,我覺得幾好味又抵食😆😆熟食熟食方面有兩種味噌湯選擇,燒三文魚頭,同茶碗蒸,係得咁多。。。茶碗蒸超滑,比壽司郎仲要好,可惜入面冇乜料,只係蒸蛋囉。其他麵食呢間未有供應。甜點呢度甜點選擇都唔多,只有牛乳蛋糕,同北海道軟雪糕,仲有個時令水果(相片係提子但我唔知實際嚟到會係乜嘢😂)。我試咗過牛乳蛋糕$37(唔記得📷) 我唔知係咪同Donki買嘅一樣,呢個
值唔值得等?🤭
勝在有Donki 比你行下,
同埋係門口等候區可以睇到即場劏魚,等大家唔使等得咁悶😂
餐廳提供兩款醬油
壽司
熟食
其他麵食呢間未有供應。
甜點
我試咗過牛乳蛋糕$37(唔記得📷) 我唔知係咪同Donki買嘅一樣,呢個千層蛋糕奶味係比較濃,我就鍾意壽司郎嗰個千層蛋糕多啲,又抵食啲。
總結:都值得一試嘅,想試的話要有定心理準備嚟到可能會冇籌攞撲過空(壽司郎都叫有手機app睇到邊間仲有派籌)呢度冇;環境方面都幾好。服務都OK。
如果唔使等太耐我都會再嚟😂