2020-12-19 139 瀏覽
本人一直係金鶴拉麵既fans 皆因香港既拉麵店主要以豬骨/味噌或者醬油為湯底 好少會有以雞白汁為湯底既拉麵 好特別 而且個湯底同拉麵口感都好高質 食過之後真係返唔到轉頭返工忙完成日收工之後去金鶴嘆碗熱辣辣既雞白湯拉麵簡直係全日最美好既時光 奈何近掛6點後就冇得再堂食 為一解我既拉麵癮 唯有買外填返屋企慢慢嘆啦 去到發現原來而家外賣自取仲有85折優惠添呀!呢度環境真係唔錯 裝修好有格調 等到第日6點後堂食恢復返 一定會再黎坐低嘆拉麵同時嘆埋個環境買完外賣之後就打開隨意門返屋企食拉麵喇 佢地好細心 拉麵同湯係分開裝既 所以拎到返屋企拉麵既麵質仲好好 唔會話浸到淋晒濃郁既雞白湯 一打開個蓋芳香撲鼻麵質仲keep到彈牙 而且掛湯力高 每一口拉麵都沾滿湯汁 正!佢地既醬漬日本溏心蛋同慢煮雞肉都好高質 所以再加配左隻溏心蛋同埋一份低溫慢煮日本赤雞醬漬日本溏心蛋一如以往地入味 低溫慢煮日本赤雞同樣一如以往地肉質嫩滑 帶有雞香味另外仲加配左燒物 (唔好問我點解咁大食 食家並唔係浪得虛名既)明太子雞翼、骨付腸同埋蒲燒鰻魚串值得一讚既係包裝好細心 用錫紙包住d燒物 拎到返屋企仲好夠熱明太子雞翼外包燒得香脆

雞白湯拉麵

濃郁既雞白湯 一打開個蓋芳香撲鼻

醬漬日本溏心蛋

低溫慢煮日本赤雞

明太子雞翼、骨付腸同埋蒲燒鰻魚串

明太子雞翼外包燒得香脆 但裡面仲保留到d肉汁 加上釀左滿滿既明太子 正!

另外佢地既set都好似幾抵食 下次會試試!
外賣自取
雞白湯拉麵