2023-03-23
疫情關係,對上一次去燒烤已經係幾年前,疫情完結,係時候搵埋班老友一齊出黎聚一聚。我地成班老友都係步兵一族,買一大堆工具同食物去街場燒實在係好唔方便,有朋友推薦去麥師傅燒烤場,帶人帶錢就可以燒足5個鐘,成班fd都舉腳贊成。去麥師傅燒烤場交通都算方便,大埔墟火車站站有小巴直達,我地一行7人,2點黎到燒烤場,一燒燒到7點,食足兩餐咁滯一人都係200蚊,每人仲跟兩張飲品劵可以換兩支飲品,十分抵食。環境方面,個場都幾大,我地兩點黎到,唔需要等位,有瓦遮頭,唔怕落雨,通風亦好好,有小朋友遊樂設施,有小攤位,有玩具小賣部,厠所清潔良好。食物方面,我地成班食肉獸,個個都想快啲有得食,所以揀左網燒,快啲有得食,呢度肉類齊全,雞,牛,豬,多春魚,魷魚都有,仲有一好多丸腸,菜方面亦有粟米,翠肉瓜等等。食材新鮮,肉類醃得幾好味。最推薦咖喱魷魚,雞翼同豬扒,網燒粟米都好好味。不過燒魷魚燒太耐會靭,最多三分鐘,燒肉類要避開油光否則會燶,呢啲秘訣都係麥師傅教!