一直都好想黎試試呢間係新加坡榮獲米芝蓮一星既福建菜餐廳。莆田既菜式主要係海鮮同埋蔬菜類,款式好特別,難以係普通地方食到,更有部分菜式充滿農家風味。最近更加入海蠣菜,即係蠔仔菜,有炆、煮、炒、炸唔同做法,以不同既感覺去品嚐海蠣,餐廳更有電視機播放佢地養殖海蠣既過程,更稱養足90日👍🏻我地選左兩款海蠣菜。《頭水紫菜海蠣煎蛋》$98個人覺得最好味既一道菜。煎蛋火喉掌握得好,煎得香又唔會老,加入紫菜更香更惹味,提升風味同時唔會搶左海蠣既味道,而海蠣本身既鮮味都好突出,好出色!《九層塔香燜海蠣》$108第一次以燜煮既方式食蠔。呢道菜都幾花心機,要先炸後燜,外層既炸粉燜完後變林,而且食落好滑,連埋飽滿蠔仔一齊食口感好好。而九層塔既味道唔會太濃,突顯返海蠣既鮮味,各種調味都配合得好好👍🏻《百秒黃花魚》$69魚肉好滑,而且完全唔腥,湯底清甜有淡淡薯香,盡顯魚鮮味👍🏻不過太多骨,唔建議老人家同小朋友食。《興化米粉》$82米粉超幼身,呢個品種既米粉我都係第一次食,原來以為白雪雪無咩汁會淡而無味,結果又唔會,米粉有咸香,配料好多,味道口感十分豐富同埋炒得乾身又唔會太稔,好味!《酥炒芋芯》$89 面頭有層糖衣

我地選左兩款海蠣菜。

《頭水紫菜海蠣煎蛋》$98

《九層塔香燜海蠣》$108

《百秒黃花魚》$69

《興化米粉》$82

《酥炒芋芯》$89
面頭有層糖衣,一擺入口嘅時候首先會咸咸地,然後再慢慢滲出甜味,兩者融合得好好,外皮炒至脆口,口感好好。芋頭無加糖,所以有天然既甜味,個人好喜歡💕不過質感上比較結實同埋粉,顯得有啲乾,但整體都唔錯。

總括嚟講所有菜式都係水準之上,好值得食!