2023-10-21
「品粵居」喺銅鑼灣同灣仔嘅中間,成日搭車經過都冇機會去試,今次約咗屋企人嚟食。又真係幾唔錯,所以就同大家推介下佢哋晚市小菜嘅菜式都唔少,菠蘿咕嚕肉係其中一種。哩一道經典嘅粤菜,好多大排檔酒樓都會有。但係佢哋嘅煮法真係幾獨特。啲肉質鮮嫩多汁,配埋菠蘿同埋甜酸嘅醬汁,味道香甜又帶點微辣。淋上啲醬汁之後,肉質更加入味,食得停唔住!另外,如果你鍾意豆腐,要試吓佢哋嘅椒鹽金磚滑豆腐。豆腐外脆內滑,炸得恰到好處,配上椒鹽調味,味道鮮美。每一口咬落去,豆腐嘅滑嫩口感同埋椒鹽嘅香脆口感都一齊試到。另外我哋仲叫埋個椒鹽魷魚鬚。魷魚鬚炸得酥脆,再撒上啲椒鹽,味道香辣又帶點鮮味。魷魚鬚嘅質感咬落去有啲嚼勁,配上椒鹽嘅調味,呢兩道椒鹽嘅菜式,啱晒送酒!最後,,佢哋嘅濃湯海味雜菜煲都十分唔錯。湯底濃郁鮮味,加入啲新鮮嘅海味同埋蔬菜,營養豐富。喝湯嘅同時,可以品嚐到海鮮嘅鮮甜同埋蔬菜嘅鮮脆,係一個美味嘅選擇。總括而言,「品粵居」係一間不容錯過嘅粵菜餐廳。佢哋嘅菜式豐富多樣,味道正宗。遲啲應該會再嚟返兜。