2024-10-15 281 瀏覽
好耐冇食過大排檔,而家喺香港嘅大排檔真係唔多,又要有特色,又要地道又要夠鑊氣嘅真係買少見少,呢間大排檔🦑新肥泉海鮮大排檔🦑喺地圖見到佢近柯士甸站,行過嚟只係幾分鐘路程,比起佐敦站快好多,仲有佢嗰度近高鐵站,基本上跟住指示行到柯士甸再行過嚟就超快到,喺大陸玩完返嚟嘅我肚餓梗係要搵間餐廳先啦,佢哋呢度環境幾大,唔好睇佢係熟食中心,其實都幾乾淨企理😌,地下嗰啲排水管冇積水,所以唔會有味同埋飛飛👍🏻,點解我會咁清楚😂事關我腳底正正有一條坑渠,本身諗住想掉位,但其實坐落唔覺有味,食完餐飯完全冇不良感覺,衛生唔錯👏🏻👏🏻🦀椒鹽軟殼蟹 $148 :我哋就嗌咗幾道菜加碗白飯,呢度嘅都係電子落單,佢哋嘅款式都唔少,呢一款椒鹽軟殼蟹超夠鑊氣🤤,食落每一件都係超爆脆,好入味又唔會過鹹👍🏻,最緊要係唔會好油膩,啖啖肉,伴酒一流👏🏻🥘沙爹肥牛煲 $128 :食小菜就一定要嗌返個煲,呢款沙嗲肥牛煲裏面嘅肥牛超大塊,份量都唔少,仲要肥瘦君一,唔會全部都係脂肪👍🏻,裏面有粉絲,三色椒同金菇,啲粉絲吸晒沙嗲醬湯底,食落超入味🤤,但又唔會好鹹🦐腰果西芹大蝦仁 $118 :另外呢款比較清嘅炒大蝦仁,腰果同西芹嘅伴碟新鮮又脆

🦐腰果西芹大蝦仁 $118 :另外呢款比較清嘅炒大蝦仁,腰果同西芹嘅伴碟新鮮又脆口,大蝦起碼有四大隻😆,新鮮爽口,冇雪藏味,芡汁剛剛好,唔會太水👍🏻,另外仲加咗鮮菇添,令到整體唔會咁單調

💛家鄉生煎蓮藕餅 $108 :最後呢一道菜係我比較鍾意食嘅蓮藕餅,佢份量都有幾多,有八大塊😍,煎得夠香口,裏面嘅餡料豐富,真材實料👍🏻,有蓮藕嘅咬口,有豬肉嘅香嫩,味道一流😋,呢款菜超好送飯😆