2019-05-09 948 瀏覽
不經不覺同先生認識左17年x個月,今日約左黎食飯慶祝相識紀念日。有幾個唔同既set, 我地揀左6個course,有2個surprise dish。餐包係牛角包,用布袋盛上有點驚喜,一打開布袋就傳出好香麵包味,好鬆軟帶點脆口,牛油味香濃,為這一餐帶來美好既開始。餐前小點係龍蝦他他pancake, 肉質結實帶微微既洋蔥辛辣香味既龍蝦肉配上微甜既pancake好味。第一個surprise dish 係蟶子,海膽味增燉蛋,蟶子炒得唔會過火,肉質好爽嫩鮮甜,燉蛋加左味增同青口打成既醬再加埋海膽,咸甜咸甜好香滑,好好味,小小一兜令人意猶未盡,好想再食。法國鵝肝多士配砵酒汁,法國栗子蓉,乳酪雪糕,鵝肝肥美內嫩滑完全無腥羶味,粟子蓉好smooth又香甜,乳酪雪糕帶甜甜微酸,3種加埋一齊食竟然好夾,好好味。慢煮龍蝦尾配上芥末子汁,同埋三種胡椒打成既汁。慢煮龍蝦保持鮮嫩,白胡椒黑胡椒同青胡椒打成既汁帶甜好香濃帶小辣,亦好好味。第二個surprise dish係磯燒鮑魚放係熱石上面再點火,有陣陣玫瑰露酒既香味散發出來,令鮑魚帶點點酒香味,再加入燉煮過既日本大根,大蔥同紅蘿蔔既湯入面,鮑魚彈牙入味,大根亦軟嫩

第二個surprise dish係磯燒鮑魚放係熱石上面再點火,有陣陣玫瑰露酒既香味散發出來,令鮑魚帶點點酒香味,再加入燉煮過既日本大根,大蔥同紅蘿蔔既湯入面,鮑魚彈牙入味,大根亦軟嫩入味。

鹿兒島A4和牛好軟嫩帶肉汁配上濃郁牛肉汁

刺身級既真鱈魚好肥美嫩滑,充滿魚油香,配埋濃郁鮮甜既紅花蜆汁,亦好味。

最尾甜品亦好特別,用羅勒整成雪糕,以為會好奇怪,但原來好好味好清新,面頭有杏仁脆糖,仲加左唔同品種既提子,上碟時有薄荷香味既煙飄散出黎,成個甜品有齊視覺,嗅覺,味覺既享受

最後有Mignardises小小甜點係朱古力慕絲蛋糕同蕃薯蛋糕,2款都唔好好甜,好香滑。

餐廳個名係法文夢,成間餐廳都有羽毛裝飾,帶來好輕柔既感覺,餐廳環境幽靜舒服,連d梳化櫈都好舒適好坐。

每個侍應都好友善,每上一道菜都會換餐具,又會提醒要小心碟或碗好熱,好貼心。

今餐為我地17年x個月相識紀念日帶來美好回憶,每道菜式擺碟,食材,味道都有驚喜,令人意猶未盡回味無窮。
  • 鹿兒島A4和牛
  • 慢煮龍蝦尾
  • 法國鵝肝多士配砵酒汁,法國栗子蓉,乳酪雪糕
  • 炒蟶子,海膽味增燉蛋
  • 牛角包